Kremlj odbrojava Francuskoj zbog "Mistrala"

Moskva je pisala francuskom izvozniku oružja, što je potez koji bi mogao da utre put sudskim procesima protiv Pariza, naveo je neimenovani zvaničnik Federalnog zavoda Rusije za vojno-tehničku saradnju
0 komentar(a)
"Mistral" u francuskoj luci, Foto: Reuters
"Mistral" u francuskoj luci, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 11:42h

Rusija je od Francuske zatražila zvanično objašnjenje jer Pariz, zbog ukrajinske krize, nije isporučio prvi od dva ratna broda tipa "Mistral".

Moskva je pisala francuskom izvozniku oružja, što je potez koji bi mogao da utre put sudskim procesima protiv Pariza, naveo je neimenovani zvaničnik Federalnog zavoda Rusije za vojno-tehničku saradnju.

"U cilju utvrđivanja naše buduće odluke - da li ćemo ići na sud ili dati Francuskoj više vremena - Rusija mora da ima pismeno objašnjenje situacije", potvrdio je isti neimenovani vojni izvor, prenijela je agencija AFP.

Zvanični Pariz saopštio je u novembru prošle godine da će "do daljeg kasniti" sa isporukom prvog od dva broda tipa "Mistral" koji je trebalo da bude predati Moskvi na jesen 2014, a francuski ministar odbrane upozorio 1. januara da će Pariz isporučiti dva ratna broda "samo ukoliko Moskva povuče konkretne poteze ka trajnom miru u Ukrajini".

Rusija je, mnogo prije rata u Ukrajini, u junu 2011. godine potpisala sporazum sa Francuskom vrijedan 1,2 milijarde eura za kupovinu dva ratna broda tipa ''Mistral''.

Prema tom sporazumu, prvi brod ''Vladivostok'' je trebalo do jeseni prošle godine bude isporučen Rusiji, a drugi brod ''Sevastopolj'' u 2015. godini.

Brod "Mistral" može da ponese do 16 helikoptera, četiri desantna čamca, 13 borbenih tenkova, oko 100 drugih vozila, 450 vojnika i ima 69 ležajeva u medicinskom odjeljenju, navode agencije.

Bonus video: