U Pragu pojačano obezbjeđenje jevrejskih spomenika i objeka

U Pragu kompleks nekadašnjeg jevrejskog geta je jedna od najposjećenijih turističkih znamenitosti grada
92 pregleda 0 komentar(a)
Prag, Foto: Shutterstock
Prag, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2015. 15:29h

Češka policija zbog terorističkih napada u Francuskoj pojačala je obezbjeđenje jevrejskih spomenika i objekata jevrejske zajednice, prije svega u Pragu gdje je kompleks nekadašnjeg jevrejskog geta jedna od najposjećenijih turističkih znamenitosti grada.

"Pružili smo pojačano obezbjeđenje nekim objektima i subjektima na teritoriji Češke", potvrdio je pojačano obezbjeđenje jevrejskih sinagoga, škole i starog groblja u srcu Starog grada u Pragu, češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

"Obezbjeđenje nije vidljivo. Ne stoje pred sinagogama policajci. Tokom narednog sabata vjerovatno može biti nekih vidljivijih mjera", kazao je za Mladu frontu Dnes sekretar Federacije jevrejskih opština Tomaš Kraus.

Za razliku od pojačanih mjera bezbjednosti prije dvije godine kada su obavještajne službe imale informacije o konkretnim prijetnjama, sada nema nikakvih konkretnih nagovještaja.

"Jevreji u Češkoj osjećaju da su vrlo prihvaćeni. Po tome se razlikuje od stanja u Francuskoj", rekao je Kraus.

"Kako sada izgledaju stvari u Evropi, a posebno u Francuskoj to već prelazi granicu podnošljivog. Ipak, za sada nemam osjećaj da je opasnost u Češkoj veća nego ranije. Naravno, to su možda mislili i oni u Parizu", kazao je predsjednik Jevrejske liberalne unije František Fendrih.

Pripravnost čeških službi bezbjednosti na provjeru će staviti već kraj januara, kada u Prag i nekadašnji nacistički koncentracioni logor Terezin stižu visoki zvaničnici preko 40 zemalja, na dvodnevno obilježavanje 70. godišnjice oslobađanja najveće nacističke fabrike smrti, logora Aušvic-Birkenau koji su Njemci podigli u okupiranoj Poljskoj.

U samom Aušvicu, sada Državnom muzeju u strahu da bi obilježavanje godišnjice mogli da zloupotrijebe političari u trenutku zategnutih odnosa Zapada sa Rusijom i zbog sukoba u Ukrajini odlučili su da pravo da se obrate javnosti tokom odavanja pošte žrtvama holokausta daju samo preživjelim logorašima.

Bonus video: