"UŽASNI PODSJETNIK"

MI5 o napadu na Šarli Ebdo: "Neko nam želi zlo"

Parker je iskoristio rijetko javno obraćanje, iz štaba MI5 u Londonu, da ukaže da broj Britanaca koji idu u Siriju da se tamo pridruže ekstremistima stalno raste, naglasivši da oni kada se vrate u zemlju mogu predstavljati veliku prijetnju
65 pregleda 3 komentar(a)
Endru Parker, Foto: Beta-AP
Endru Parker, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.01.2015. 08:08h

Generalni direktor britanske kontraobaveštajne službe MI5 Endrju Parker okarakterisao je napad na francuski satirični list "Šarli Ebdo" "užasnim podsjetnikom" da nam neko "želi zlo".

On je dodao da su sve prisutnije terorističke prijetnje postale složenije zbog događaja u Siriji. 

Parker je iskoristio rijetko javno obraćanje, iz štaba MI5 u Londonu, da ukaže da broj Britanaca koji idu u Siriju da se tamo pridruže ekstremistima stalno raste, naglasivši da oni kada se vrate u zemlju mogu predstavljati veliku prijetnju.  

On je rekao da je do sada na Bliski istok otišlo oko 600 Britanaca, od čega se "znatan broj" pridružio ekstremističkoj grupi Islamska država.  

Parker je, u svom drugom javnom obraćanju do sada, ne pomenuvši po imenu Islamsku državu, rekao da ta grupa prijeti Britancima na tri načina: ubijajući Britance u Siriji, koristeći Siriju kao bazu za slanje svojih članova u Britaniju i druge zemlje kako bi vršili napade, i koristeći propagandu kako bi isprovocirali Britance u Ujedinjenom Kraljevstvu da vrše napade. 

On je naveo da je Islamska država vješta u korišćenju socijalnih medija, što znači, kako je ocijenio, da može virtuelno da dopre do svakog doma u Britaniji i tako propagira napade. 

Zbog prijetnje koju po Britaniju predstavlja situacija u Siriji, London je bio primoran prošlog ljeta da podigne svoj nivo odbrane od mogućih terorističkih prijetnji na "ozbiljan", jer su prikupljeni dokazi koji su nagovještavali veliku izvjesnost mogućeg terorističkog napada. 

"Izvan Iraka i Sirije, vjerujemo da je od oktobra 2013. bilo više od 20 terorističkih zavjera, bilo direktnih ili isprovociranih od ekstremističkih grupa u Siriji", rekao je Parker, podsjetivši na napade u Kanadi, Australiji, Belgiji i drugim zemljama. 

On je upozorio da operativci Al Kaide i dalje pokušavaju da organizuju napade velikog obima, i da to treba da bude praćeno i na svaki način spriječeno, iako se MI5 uglavnom bavi napadima manjeg obima i takozvanim napadima "usamljenih vukova" koji su odnedavno u trendu. 

Parker je naveo i da se obavještajne agencije oslanjaju na presretanje mejlova i telefonskih razgovora kako bi pratili i spriječili eventualne zavjere, ali da su savremene napredne tehnike kodiranja taj njihov zadatak znatno otežale. 

Britanski zvaničnici danas su saopštili da su granične procedure u lukama i na željezničkim stanicama u Britaniji pooštrene poslije jučerašnjeg napada u Parizu.

I Španija je, takođe, objavila mjere kako bi poboljšala zaštitu osjetljivih instalacija na svojoj teritoriji.

Preporučujemo za Vas