Medvedev: Rusiji prijeti duboka recesija

S padom cijene nafte, ruska privreda, zavisna od prodaje energenata, pretrpjela je ozbiljan udar i očekuje se da sledeće godine padne u recesiju, navodi agencija AP
0 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2014. 16:40h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je da Rusiji prijeti "duboka recesija" ukoliko Vlada odustane od svojih planova potrošnje.

Medvedev je na jednom partijskom sastanku rekao da Vlada neće odustati od strategijskih ciljeva i socijalnih davanja, jer bi u protivnom mogla da sklizne u "duboku recesiju".

S padom cijene nafte, ruska privreda, zavisna od prodaje energenata, pretrpjela je ozbiljan udar i očekuje se da sledeće godine padne u recesiju, navodi agencija AP.

Jedna manifestacija tog trenda je veliki pad vrijednosti ruske rublje.

Rublja je najgore kotirana svjetska valuta u ovoj godini, zajedno sa ukrajinskom hrivnom koja je takođe izgubila skoro polovinu svoje vrijednosti.

Kao odgovor na pad rublje, ruska centralna banka je prošle nedjelje, podigla referentnu kamatnu stopu na 17 odsto, da bi destimulisala pojačanu prodaju domaće valute. To bi moglo da bude dobro za rublju, ali će najvjerovatnije nanijeti štetu ruskim firmama i domaćinstvima.

Medvedev je naglasio da je to povećanje privremeno i da će kamata biti snižena čim se rublja stabilizuje.

Premijer je naveo da je privreda Rusije u lošijem položaju nego 2008, jer "mnoge zemlje aktivno ometaju njen razvoj".

SAD i saveznici, pretežno u Evropi, u nekoliko navrata su uveli sankcije Rusiji zbog njene umiješanosti u konflikt u Ukrajini i aneksije crnomorskog poluostrva Krim.

Mada neke od sankcija imaju simboličan značaj, poput zabrane putovanja pojedinih visokih zvaničnika, druga ograničenja su snažno pogodila privredu Rusije, naročito obustavljanje kredita Zapada sa najveća ruska državna preduzeća.

Bonus video: