Spaljene prostorije NVO: Na meti nakon kritika Kadirova

Zbog atmosfere straha, mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava prestale su da rade u Čečeniji, tvrde aktivisti
55 pregleda 0 komentar(a)
Čečenija, Grozni, Foto: Beta/AP
Čečenija, Grozni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.12.2014. 08:00h

Prostorije jedne od najaktivnijih ruskih grupa za zaštitu ljudskih prava u problematičnom regionu Sjevernog Kavkaza u Čečeniji spaljene su a njene članove su juče držali naoružani napadači u kamuflažnim uniformama, objavila je vodeća aktivistkinja za zaštitu ljudskih prava.

Džoint mobajl grup se našla na meti napada čečenskog lidera Ramzana Kadirova, kojeg podržava Kremlj, nakon što je čelnik grupe kritikovao metode kažnjavanja koje se koriste protiv osumnjičenih da učestvuju u islamističkoj pobuni u regionu.

„Oko jedan sat popodne, nekoliko čečenskih policajaca upalo je u stan Džoint mobajl grupe koji se nalazi pored spaljenih prostorija, i silom su pretresli dvojicu aktivista koji su se tamo zatekli," objavila je Tanja Lokšina, direktorka Hjuman rajts voča u Moskvi, na njenoj Fejsbuk stranici, prenio je Rojters.

Aktivisti su nekoliko sati držani u stanu u Groznom, nakon čega su pušteni, ali su im zaplijenjene sve elektronske naprave, kazala je ona.

Kasnije juče prostorije grupe su izgorjele, mada su uzroci požara nepoznati. Interfaks je objavio da je izvor u čečenskim bezbjednosnim snagama demantovao da je policija držala zatočenim članove grupe.

Ovi događaji naglašavaju tenzije između grupa za zaštitu ljudsih prava i vlasti u Čečeniji. Aktivisti, koji optužuju bezbjednosne snage pod kontrolom Kadirova za bespravno pritvaranje mučenje i ubijanje, tvrde da su zbog atmosfere straha mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava prestale da rade u Čečeniji.

Predsjednik Džoint mobajl grupe, Igor Kaljapin, javno je kritikovao Kadirova proteklih nedjelja, rekavši da je niz kuća uništeno nakon što je čečenski lider pozvao na kažnjavanje porodica osumnjičenih islamističkih pobunjenika.

Navedeno je da četiri kuće pripadaju napadačima čija su tijela bila među identifikovanim nakon sukoba između pobunjenika i policije u kojem je stradalo 25 osoba u Groznom ranije ovog mjeseca.

Bonus video: