Kad se zaposleni pobune: Totalni saobraćajni kolaps u Belgiji

Sindikati u Belgiji oštro su protiv mjera vlade da smanji plate u javnom sektoru i da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju
54 pregleda 0 komentar(a)
protest mljekara Brisel, Foto: FoNet/AP
protest mljekara Brisel, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 15.12.2014. 07:22h

Međunarodne i domaće vazdušne i železničke linije, obustavljene su u Belgiji u nedjelju uveče, kada je počeo štrajk kontrolora letenja, koji su se pridružili sindikalnom nacionalnom štrajku, nezadovoljni vladinim mjerama štednje, saopštili su izvori iz vlade.

"Svi letovi su otkazani. Sve je obustavljeno do sjutra uveče", saopštila je portparolka briselskog aerodroma, Florans Muls. Ona je za AFP rekla i da naredna 24 sata nijedan avion neće poletjeti niti sletjeti na briselski aerodrom. Uprava aerodroma Šarloa ranije je saopštila da će, tokom 24-časovnog štrajka, svi odlazeći letovi biti otkazani, dok će dolazeći biti preusmjeravani. Štrajku se priključilo i osoblje aerodroma u Liežu, Antverpenu i Ostendu. Belgijska željeznička kompanija SNCB objavila je na svom veb sajtu da na 24 sata otkazuje sve domaće linije, a Eurostar da će se vozovi iz Londona do Brisela zaustavljati u francuskom gradu Lilu, u blizini granice s Belgijom i da neće voziti do Brisela. Otkazani su i vozovi koji saobraćaju između Lila i Amsterdama, kao i između Amsterdama i Pariza. Štrajk će se danas proširiti i na autobuske linije, tramvaj i metro, kao i na škole, firme i fabrike širom Belgije, prenosi AFP. Sindikati u Belgiji oštro su protiv mjera vlade da smanji plate u javnom sektoru i da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju.

Bonus video: