Pohapšeni Erdoganovi neistomišljenici, među njima i urednik uticajnog lista

Američki Stejt department je pozvao turske vlasti da zaštite slobodu medija i druge demokratske vrijednosti nakon serije hapšenja novinara u Turskoj
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.12.2014. 22:02h

Turska policija uhapsila je danas 24 pristalice uticajnog propovednika i bivšeg imama Fetulaha Gulena, glavnog protivnika turskog predsjednika Radžepa Tajipa Erdogana, koji se nalazi u egzilu u SAD, javlja agencija Anadolija.

Antiterorističke jedinice turske policije sprovele su rano jutros akciju u 13 gradova u Turskoj, uključujući i Istanbul, gdje su uhapsile 24 osobe.

Među uhapšenima su zaposleni u listu "Zaman", bliskom Gulenu.

U drugoj današnjoj raciji u zgradi lista "Zaman" koji je jedan od najvećih u Turskoj, kasnije prije podne je uhapšen i glavni urednik Ekrem Dumanli.

Oko 30 turskih policijskih zvaničnika uhapšeno je 1. septembra pod sumnjom da su učestvovali, između ostalog, u nezakonitom prišluškivanju Erdogana kada je bio premijer i drugih zvaničnika.

Ti policajci su tada optuženi za pokušaj svrgavanja vlade i za pripadnost kriminalnoj organizaciji, odgovornoj za prisluškivanje Erdogana i drugih visokih funkcionera.

Erdogan, koji je 10. avgusta izabran za predsjednika Turske, tvrdi da je ta organizacija osnovana u saradnji dijela policije i pravosuđa koji podržavaju njegovog glavnog rivala, Fetulaha Gulena koji živi u SAD.

Ta kriminalna organizacija je osumnjičena za špijunažu, nezakonito prisluškivanje, prevaru, korišćenje lažnih dokumenata, ometanje tuđe privatnosti i fabrikovanje dokaza.

Vlasti smatraju da je Gulen manipulisao istragom o korupcionaškom skandalu u koji su bili uključeni Erdogan i njegovo okruženje.

SAD i EU upozoravaju Tursku

Američki Stejt department je pozvao turske vlasti da zaštite slobodu medija i druge demokratske vrijednosti nakon serije hapšenja novinara u Turskoj.

“Stejt department pažljivo prati vijesti o hapšenjima novinara koji su otvoreno kritikovali tursku vladu,” rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, prenosi Rojters.

Evropska unija je takođe najoštrije osudila hapšenja novinara koje je sprovela turska policija, navodeći da je to nespojivo sa slobodom medija.

Ova hapšenja su suprotna evropskim vreijdnostima, navodi se u veoma oštro intoniranom saopštenju EU, prenosi Rojters.

Bonus video: