Uprkos lošem glasu, Grci rade najduže u Evropi

Radnici u Južnoj Koreji imaju najveći broj radnih sati
1 komentar(a)
Grčka, zastava, Foto: Shutterstock
Grčka, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 07:35h

Hladni vjetrovi koji duvaju u svjetskoj ekonomiji ostavili su mnoge bez posla, a od onih koji su zadržali svoja radna mjesta traži se da rade duže za istu platu.

Nedavno je britanska vlada tražila od svog naroda da radi više, nakon što je zemlja ponovo zapala u recesiju, navodi BBC i postavlja pitanje u kojoj zemlji je najduže radno vrijeme.

Ako se pogleda prosječan broj radnih sati godišnje, na prvom mjestu među odabranim zemljama je Južna Koreja sa 2.193 sata, a slijedi Čile sa 2.068. Britanci ostaju na poslu 1.647 sati, a Njemci 1.408 sati godišnje, po čemu su pri samom dnu tabele. Ispod njih je samo Holandija.

Grčki radnici su u posljednje vrijeme na lošem glasu, ali ispostavilo se da rade duže nego bilo ko u Evropi. Sa prosjekom od 2.017 sati godišnje na trećem su mjestu u svijetu na osnovu podataka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Više sati na poslu ne znači i bolje obavljen posao. Dugo radno vrijeme je obično povezano sa nižom produktivnošću. U razvijenom svijetu broj radnih sati opada.

Bonus video: