NAKON TERORISTIČKOG NAPADA

Čečeni iz ID prijete Putinu i Rusiji

“Ovo su avioni koje si ti poslao Asadu. Uz božju volju, oni će se vratiti u tvoju zemlju, oslobodiće Čečeniju i Kavkaz. Napašćemo tvoj tron”, poručuju džihadisti ruskom predsjedniku
2 komentar(a)
Čečeni, Foto: Screenshot (YouTube)
Čečeni, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.12.2014. 08:36h

Teroristički napad na Grozni glavni grad Čečenije i dalje nije potpuno rasvijetljen, a spekuliše se da je to samo početak odmazde Čečena koji se bore u ID.

Iako tačan datum objave nije najjasniji, džihadisti su preko svojih medija plasirali snimak u kojem otvoreno prijete predsedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog podrške predsjedniku Sirije Bašaru el Asadu i pokazuju da su naoružani ruskim vojnim avionima.

“Ovo su avioni koje si ti poslao Asadu. Uz božju volju, oni će se vratiti u tvoju zemlju, oslobodiće Čečeniju i Kavkaz. Napašćemo tvoj tron”, poručuju džihadisti ruskom predsjedniku.

Da u redovima Islamske države ima velikog broja Čečena nije tajna, čak su se neki od njih pojavljivali u snimcima, a dobijali su i visoke činove u toj paravojnoj formaciji.

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov potpuno je uvjeren da je ovo samo izolovan slučaj, te da nema opasnosti od ponovnog izbijanja rata u toj oblasti u kojoj situacija nije bila najstabilnija u posljednje dvije decenije.

”Otišao sam kući, organizovao sam specijalnu operaciju, ubili smo đavole i organizovali ekipu za sanaciju oštećene zgrade. Vratili smo se na vrijeme i slušali govor našeg lidera, Vladimira Putina”, istakao je Kadirov.

U svom godišnjem govoru Putin se osvrnuo i na napad džihadista.

”Opet su se nekakvi pobunjenici pojavili u Čečeniji. Siguran sam da su to lokalni momci, lokalne vlasti će to srediti i rade na tome da spriječe razvoj novih terorista”, rekao je Putin.

Situacija na Kavkazu je veoma kritična, iako svjetski mediji rijetko prenose informacije sa tog područja. Kako navode lokalni mediji, do kraja novembra ove godine na Kavkazu je poginulo gotovo 300 ljudi, a skoro 150 je ranjeno.

Napad na Grozni koji se dogodio u četvrtak je treći veliki ove godine, prethodno je u oktobru petoro ljudi poginulo, a u aprilu je četvoro vojnika izgubilo živote.

Ipak, direktna veza čečenskih separatista i boraca sa Kavkaza nije potpuno rasvijetljena, lider Kavkaskog emirata Aliaškab Kebekov nije zvanično prihvatio vlast Abu Bakra al-Bagdadija, ali je veliki broj muslimana iz Čečenije i Dagestana u Siriji, gdje se bore na strani Islamske države u želji da sruše vlast Bašara el-Asada.

Preporučujemo za Vas