Obama: Putin će promijeniti kurs kad posljedice sankcija stignu do politike

Obama je na okruglom stolu rekao da su sankcije "snažan udarac za privredu Rusije"
5 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2014. 19:29h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je danas da ruski predsjednik Vladimir Putin u politici upotrebljava nacionalistički, na prošlost orijentisan pristup koji strašno plaši ruske susjede, ističući da ne treba očekivati promjenu njegovog načina razmišljanja dok negativne posljedice sankcija ne pređu iz oblasti ekonomije do politike.

Obama je, govoreći vodećim američkim biznismenima, rekao da se Rusija "potpuno međunarodno izolovala", prenio je Asošijeted pres.

Međutim, Obama je rekao da je problem što su te iste Putinove akcije politički popularne u Rusiji, navodi američka agencija.

Američki predsjednik je rekao da ne misli da će Putin promijeniti kurs dok štete po rusku privredu zbog zapadnih sankcija ne stignu do politike.

"Ako me pitate da li sam optimističan povodom toga da li će se Putinov pristup (prema situaciji u Ukrajini) promijeniti, mislim da se to neće dogoditi dok političari u Rusiji ne shvate šta se dešava u ekonomiji. Zato nastavljamo sa jačanjem našeg pritiska", prenijela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti izvještaje američkih elektronskih medija.

Obama je na okruglom stolu rekao da su sankcije "snažan udarac za privredu Rusije".

"Možda situacija (pozitivno) utiče na politički položaj Putina unutar zemlje, ali to izoluje Rusiju na međunarodnoj sceni", rekao je prema ruskoj agenciji predsjednik SAD.

Obama se složio da "sankcije negativno utiču na evropsku politiku", ali je ukazao da će SAD nastaviti blisko da sarađuju sa Evropskom unijom.

Obama je, prema navodima AP, rekao da je imao veoma produktivne odnose sa aktuelnim ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom dok je bio predsjednik, iako je Putin iz pozadine i dalje vladao.

Bonus video: