Merkel: Nastavak sankcija Rusiji neizbježan

Ona je rekla da se i direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, takođe, ne može ničim pravdati i optužila Rusiju da svojom politikom ''krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje evropski mirovni poredak''
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2014. 11:44h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su sankcije Rusiji neizbježne i da će za rješavanje krize u Ukrajini biti potrebni strpljenje i istrajnost.

"Ništa ne opravdava rusku aneksiju Krima i ništa ne opravdava rusko direktno ili indirektno miješanje u sukobe u Donjecku i Lugansku", izjavila je Merkel u govoru poslanicima.

Njemačka kancelarka je rekla da mogućnost prekida vatre na istoku Ukrajine još nije realna i da su zato "ekonomske sankcije i dalje neizbježne", a biće potrebni "strpljenje i istrajnost" da bi se riješila kriza.

Merkel je u Bundestagu oštro kritikovala Rusiju optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

''Cilj je suverena Ukrajina koja će o svojoj budućnosti sama odlučivati'', zahtjevala je Merkelova.

Ona je rekla da se i direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, takođe, ne može ničim pravdati i optužila Rusiju da svojom politikom ''krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje evropski mirovni poredak''.

Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin su redovno razgovarali od početka ukrajinske krize, a nedavno su se i sastali na samitu Grupe 20 u Australiji. Posle tog šestočasovnog razgovora u četiri oka, njemačka kancelarka je izjavila da Rusija podriva mir u Evropi.

Merkelova je, u generalnoj debati o njemačkom budžetu, odbacila kritike da Evropa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir ruska pribojavanja zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Evropske Unije (EU) i rekla da je ona o tome sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvijek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano okrene ka EU.

Ona je indirektno pokušala i da protivureči utisku, stvorenom u njemačkoj javnosti, o tome da postoje razlike o njemačkoj politici prema Rusiji između nje i šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera, komentarišu njemački mediji njen nastup u Bundestagu.

Merkelova je, naime, pohvalila Štajnmajera za njegove diplomatske napore.

Njemački politički magazin ''Špigl'' je među prvima postavio pitanje da li Merkelova u ukrajinskoj krizi igra ulogu ''lošeg'', a njen šef diplomatije Štajnmajer ''dobrog policajca'' ili u ovom timu smirenih, razumnih i pragmatičnih - kako se kaže i za jedno i za drugo - postoje prve pukotine u diplomatskom frontu protiv Putina.

Zvanični Berlin je odbacivao zvanično mogućnost razlika, naglašavajući zajedništvo Merkel-Štajnmajer, a to je i Merkelova danas pokazala u Bundestagu.

Štampa, ipak, postavlja pitanja da li je ukrajinska kriza stavila na probu ''duh'' tog dvojca.

Za razliku od svog prethodnika Gida Vestervelea, kome se prebacivalo minimiziranje ugleda, odnosno, uticaja samog Ministarstva, Štajnmajer želi da bude shvaćen i da postavi sopstvene akcente, pa i ako time protivureči Merkelovoj, kažu analitičari.

''Štajnmajer nastupa kao neka vrsta sporednog kancelara. Američki ''Njujork tajms'' ga je u jednom podužem članku pohvalio kao čovjeka centra'', piše ''Špigl'' o ovom sjedokosom socijaldemokrati za koga analitičari kažu da je razložan i da ga uvažavaju i politički neistomišljenici.

Bonus video: