Do daljnjeg: Francuska odložila isporuku broda Rusiji

U blagoj reakciji zamjenik ruskog ministra odbrane Juri Borisov je rekao da "za sada" Rusija neće tužiti Francusku zbog kršenja sporazuma
1 komentar(a)
"Mistral" u francuskoj luci, Foto: Reuters
"Mistral" u francuskoj luci, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2014. 16:44h

Francuska je danas odložila "do daljnjeg" isporuku prvog ratnog broda tipa "mistral" Rusiji, i ta je isporuka vezana za rješenje krize u Ukrajini.

Francuski predsjednik Fransoa Oland smatra da sadašnja situacija na istoku Ukrajine i dalje ne dozvoljava tu isporuku i zbog toga je odložio odobrenje do daljnjeg, saopštila je Jelisejska palata.

U blagoj reakciji zamjenik ruskog ministra odbrane Juri Borisov je rekao da "za sada" Rusija neće tužiti Francusku zbog kršenja sporazuma.

"Strpljivo ćemo čekati. Za sada ne namjeravamo da preduzmemo nikakvu akciju", rekao je Borisov, prenosi agencija Frans pres.

Francuska i Rusija su 2011. sklopile ugovor o isporuci dva ratna broda tipa "mistral" za 1,2 milijarde eura. Ugovor je doveden u pitanje od kada je Oland njihovu isporuku uslovio političkim rješenjem ukrajinske krize.

Ruski zvaničnici više puta su upozoravali da će Francuska imati pravne posljedice ako prekrši ugovor.

Prvi brod "mistral", Vladivostok, trebalo je prvobitno da bude isporučen Moskvi sredinom novembra.

Namjeravanu isporuku broda takođe su kritikovali NATO i posebno SAD, zbog ruskog miješanja u Ukrajini.

Francuski šef drzave više puta je rekao posljednjih nedjelja da prekid vatre potpisan u Minsku 5. septembra treba potpuno da bude poštovan u Ukrajini prije nego što Francuska isporuči brod "Vladivostok".

Bonus video: