Francuska: Uskoro kazne za kupce cigareta na internetu

"Koristićemo niz mjera, među kojima novčane kazne i zapljenu robe", rekao je Eker i dodao da će biti pojačana kontrola na granicama da bi se provjerilo da li pojedinci unose samo do četiri boksa cigareta, a ne deset kao do sada
0 komentar(a)
elektronske cigarete, Foto: Shutterstock.com
elektronske cigarete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.11.2014. 16:42h

Francuske vlasti saopštile su danas da će uskoro biti zabranjena kupovina cigareta preko interneta, prenosi pariski “Figaro”.

"Prodaja duvana na internetu je već zabranjena. Idemo korak dalje ka zabrani kupovine cigareta već za nekoliko nedelja. Kazne će se odnositi na sve kupce", izjavio je državni sekretar za budžet Kristijan Eker.

Po njegovim riječima, propisi EU predviđaju da se prodavci registruju u svakoj zemlji, a radiće se i s distributerima da bi se utvrdilo kome idu pošiljke.

"Koristićemo niz mjera, među kojima novčane kazne i zapljenu robe", rekao je Eker i dodao da će biti pojačana kontrola na granicama da bi se provjerilo da li pojedinci unose samo do četiri boksa cigareta, a ne deset kao do sada.

Francuska je već uvela stroge mjere protiv pušenja, među kojima je novo, odbijajuće pakovanje cigareta.

Francuska vlada je krajem septembra najavila da će početi prodaju cigareta u univerzalnim neobilježenim paklicama, čime postaje prva evropska zemlja i druga zemlja u svijetu koja je usvojila takvu meru.

Australija je jedina zemlja u svijetu naredila da se cigarete pakuju u ružne, maslinasto-zelene kartonske kutije, bez upadljivih obilježja firme, a da su na objema stranama kutije šokantne fotografije u boji deformisanih organa osoba koje su navodno oboljele od duvana.

Jedan od ciljeva te kampanje je smanjenje broja pušača među mladima.

Francuska među evropskim zemljama prednjači po broju pušača mlađih od 16 godina.

Bonus video: