Medvedev dao Ukrajini popust za gas

Gasprom je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtjev da se buduće isporuke plaćaju unaprijed. EU je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem riješi, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je prijetila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine
0 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2014. 09:12h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je dekret o popustu od 100 dolara na cijenu gasa za Ukrajinu.

Uslov je da ta cijena bude 333,3 dolara i više za hiljadu kubnih metara. Popust se, kako je navedeno, daje na ime izvoznih carinskih taksi.

U dekretu se kaže da je on donijet na privremenoj osnovi, do 31. marta naredne godine i da je uslovljen cijenom prirodnog gasa koja se sa teritorije Ruske Federacije isporučuje Ukrajini, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

Dekret o popustu primjenjivaće se od danas, navedeno je u saopštenju. Istovremeno, portparol Gasproma Sergej Kuprijanov saopštio je da je ta kompanija spremna da započne snabdjevanje Ukrajine gasom nakon što ukrajinska naftna kompanija Naftogas ispuni svoje obaveze prema protokolu potpisanom u Briselu.

U Briselu su u četvrtak trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani dogovorom koji će obezbijediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime, a ruski ministar energetike Aleksanda Novak je tom prilikom najavio da će Ukrajini biti dat popust od 100 dolara na tržištnu cijenu gasa i da će o tome biti donijet odgovarajući dekret.

Sada već bivši evropski komesar za energetiku Ginter Etinger saopštio je nakon maratonskih pregovora u Briselu da se građanima EU može garantovati da će "snabdjevanje gasom ove zime teći glatko".

Pregovori Etingera sa ruskim ministrom energije Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom počeli su u srijedu popodne, a okončani su u četvrtak kasno uveče, zajedničkom konferencijom za štampu.

Etinger je tada saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gaspromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar. Gasprom je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtjev da se buduće isporuke plaćaju unaprijed.

EU je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem riješi, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je prijetila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine.

Bonus video: