Junker konačno sastavio Evropsku komisiju

Violeta Bulc, kandidatkinja Slovenije poslije povlačenja Alenke Bratušek, imenovana je za komesarku za saobraćaj nakon kontrolnog saslušanja koje je održano kasno u ponedjeljak. Potvrđena je kandidatura i Maroša Šefčoviča, koji je dobio mjesto potpredsjednika Komisije za energetsku uniju
1 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 13:12h

Članovi odbora Evropskog parlamenta podržali su nominacije posljednja dva kandidata za komesara, što znači da je sve spremno da parlament glasa o novom sazivu Evropske komisije na čelu sa Žan-Klod Junkerom, naveo je Rojters.

Violeta Bulc, kandidatkinja Slovenije poslije povlačenja Alenke Bratušek, imenovana je za komesarku za saobraćaj nakon kontrolnog saslušanja koje je održano kasno u ponedjeljak. Potvrđena je kandidatura i Maroša Šefčoviča, koji je dobio mjesto potpredsjednika Komisije za energetsku uniju.

Evropski parlament glasaće u srijedu da li Junkerova 28-člana Komisija treba da stupi na dužnost 1. novembra, čime bi bila zamijenjena Komisija na kojoj je trenutno na čelu Žoze Manuel Baroso.

Rojters navodi da će Junkerova partija desnog centra i glavni blok lijevog centra dobiti zeleno svijetlo, sada pošto su svi komesari dobili potvrde od resornih odbora.

Bulc je nominovana od strane Slovenije nakon što su poslanici odbili nominaciju bivše premijerke Alenke Bratušek za potpredsjednicu Komisije za energetsku uniju. Bulc je dobila fotelju koja je prvobitno bila namijenjena Šefčoviču, nakon čega je on prešao na mjesto koje je trebalo da popuni Bratušek.

Bonus video: