Junkerova Komisija: Pogledajte ko su novi komesari

Što se tiče regiona, Hrvatu Nevenu Mimici, koji je trenutno komesar za zaštitu potrošača, dodijeljeno je mjesto komesara za međunarodnu saradnju i razvoj, dok će bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek biti potpredsjednica za energetsku uniju
0 komentar(a)
Junker predstavlja novi sastav EK, Foto: Reuters
Junker predstavlja novi sastav EK, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2014. 11:50h

Budući šef Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je predstavio 28 članova njegove Komisije, koji će preuzeti dužnost 1. novembra.

Do sada je bilo poznato samo jedno ime, a to je ime Federike Mogerini. Ova šefica italijanske diplomatije naslijediće Ketrin Ešton na mjesto šefice evropske diplomatije, ali će biti i Junkerova zamjenik.

Holandski šef diplomatije Frans Timermans biće, kako je rekao Junker, njegova “desna ruka”. On će biti prvi potpredsjednik Komsije i zadužen za bolje regulacije, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o fundamentalnim pravima.

Kao što se spekulisalo, mjesto komesara za proširenje preuzeće Austrijanac Johanes Han od Štefana Filea. To mjesto sada nosi naziv komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Što se tiče našeg regiona, Hrvatu Nevenu Mimici, koji je trenutno komesar za zaštitu potrošača, dodijeljeno je mjesto komesara za međunarodnu saradnju i razvoj, dok će bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek biti potpredsjednica za energetsku uniju.

Mjesto komesara za ekonomiju i finansije Junker je dao francuskom i britanskom članu 28-članog novog sastava Komisije.

Bivši francuski ministar finansija, socijalista Pjer Moskovisi, biće zadužen za ekonomsku i monetarnu politiku. Njegov rad će nadgledati bivši premijeri Finske Jirki Katainen i Letonije Valdis Dombrovskis.

Britanski konzervativac Džonatan Hil će biti na čelu komesarijata za finansijsku stabilnosti, finansijske usluge i tržište kapitala EU - poziciju koju je tamošnja vlada, uprkos tome što nije članica eurozone, dugo potraživala. On će, između ostalog, biti zadužen za odnose sa Evropskom bankarskom agencijom (EBA), navodi Rojters.

Švedska komesarka Sesilija Malmstrom zadužena je za pregovore za najveći trgovinski sporazum na svijetu - onaj između SAD i Evrope.

Što se tiče ostalih mjesta u Komisiji, Miger Arijas Saneta iz Španije biće komesar za energetiku i klimatske promjene, bivši litvanijski ministar zdravlja Vitenis Povilas Andriukaitis biće komesar za zdravstvo i bezbjednost hrane a mjesto komesara za poljoprivredu i ruralni razvoj dobio je bivši ministar životne srdine Irske, Fil Hogan.

Belgijska poslanica u EU Marijen Tison biće zadužena za zapošljavanje, socijalna pitanja, kvalifikacije i mobilnost radne snage a poziciju komesarke za pravdu i ravnopravnost polova dobila je Čehinja Vera Jurova. Mađarski šef diplomatije Tibor Navračič imenovan je za komesara za obrazovanje, kulturu, omladinu i građanstvo. Bivši gradonačelnik Atine a sadašnji ministar odbrane Grčke Dimitris Avramopulos zadužen je za komesarijat za migracije i unutrašnja pitanja. Bivši malteški ministar turizma Karmenu Vela u novoj Komisiji je zadužen za životnu sredinu, porostvo i ribarstvo.

Njemac Ginter Etinger biće odgovoran za digitalnu ekonomiju - mjesto koje uključuje reformu tržišta telekomunikacija EU, a Elžbeta Bjenkovska iz Poljske imenovana je za komesarku za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala preduzeća. Danska liberalka Margaret Vestager biće zadužena za politiku konkurentnosti.

Bivši premijer Estonije Andrus Ansip, koji je uveo zemlju u eurozonu 2011, imenovan je za potpredsjednika komesarijata za jedinstveno digitalno tržište.

Kristina Georgijeva, Bugarka trenutno na mjestu komesarke za humanitarna pitanja, dobila je mjesto potpredsjednice za budžet i ljudske resurse.

Bivši portparol vlade na Kipru, Hristos Stilianides imenovan je za komesara za humanitarnu pomoć i krizne situacije.

Portugalski državni sekretar Karlos Medaš biće komesar za istraživanja, nauku i inovacije. Komesarijat za regionalnu politiku dobila je rumunska poslanica Korina Kretu. Slovački potpredsjednik Maroš Šefčovič dobio je mjesto komesara za saobraćaj i prostor.

Petogodišnji mandat Junkerove Komisije stupa na snagu 1. novembra.

Bonus video: