Kijev: Prekid vatre pošto se separatisti predaju

Petorica ukrajinskih vojnika, ranije zadržanih u Rusiji zbog sumnje da su počinili zločin protiv civilnog stanovništva i naknadno puštenih, predati su Ukrajini
23 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: Beta/AP
Ukrajinski vojnici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.08.2014. 12:51h

Portparol ukrajinske vojske odbio je danas poziv na prekid vatre koji je uputio jedan od lidera separatista, poručujući da se to može desiti samo kada se pobunjenici predaju i postave “bijele zastave”.

U međuvremenu, separatisti danas nisu pominjali mogući prekid vatre, već su poručili da ukrajinska vojska prethodno mora da okonča vojnu akciju.

Artiljerijsko bombardovanje Donjecka

Više od 20 detonacija bombi iz artiljerijskog oružja odjeknulo je prošle noći u Donjecku, uporištu proruskih aktivista na istoku Ukrajine, gdje je ukrajinska vojska najavila nastavak svoje ofanzive, prenosi danas Frans pres sa lica mjesta.

Novinar Frans presa javio je da se čulo više od 20 detonacija u centru Donjecka.

“Jedna kuća je uništena u artiljerijskom bombardovanju, kao i dio poliklinike. Jedna žena je lakše povrijeđena nadomak bolnice”, navodi se u saopštenju gradskih vlasti Donjecka.

Premijer samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zakarčenko izjavio je sinoć da je taj grad na istoku Ukrajine opkoljen, i da je spreman da prihvati prekid vatre kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa.

Nastavljaju se borbe kod Krasnog Luča

Ukrajinska vojska i pripadnici oružanih snaga samoproglašene Narodne Republike Donjeck (NRD) nastavili su danas borbe za strateški važan grad na istoku Ukrajine Krasni Luč, koji povezuje NRD sa drugim uporištem pobunjenika Luganskom Narodnom Republikom (LNR).

Kako prenose lokalni mediji, u gradu se vode borbe "srednjeg intenziteta".

"Čujemo paljbu, ima upada u kuće, ali masovne artiljerijske paljbe kao u Lugansku za sada nema", rekao je za lokalne medije jedan penzioner.

Ukrajinske snage objavile su juče da su zauzele Krasni Luč, čime je završeno opkoljavanje Donjecka i nakon čega su odvojeni pobunjeni regioni Donjecka i Luganska.

Informaciju o zauzimanju Krasnog Luča prvi je objavio vođa pobunjenika u NRD Igor Stelkov (Girkin), koji je za to optužio vođe kozačkih dobrovoljaca koji su "pobjegli, kao i uvijek".

Nešto kasnije objavljeno je da se borbe u gradu i dalje vode.

"Nismo uspjeli da odblokiramo puteve komunikacije LNR i DNR", izjavili su u DNR i naveli da se situacija mijenja iz časa u čas.

Ukrajina spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku

Ukrajina je spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku, ali samo ukoliko nenaoružan međunarodni tim uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Porošenko je, u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio da je o tome već razgovarao sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom.

"Spremni smo da prihvatimo humanitarnu pomoć ako je ta misija međunarodnog karaktera, bez vojne pratnje bilo koje vrste i ako bude prošla kroz granične kontrolne punkotove koje kontrolišu ukrajinski stražari", kazao je Porošenko, navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsjednika, prenijela je agencija AFP.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN u petak nazvao situaciju na istoku Ukrajine, posebno u regionu Luganska i Donjecka, katastrofalnom.

On je rekao da Moskva želi da pošalje humanitarni konvoj u ta dva područja pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Pet vojnika predati Ukrajini

Petorica ukrajinskih vojnika, ranije zadržanih u Rusiji zbog sumnje da su počinili zločin protiv civilnog stanovništva i naknadno puštenih, predati su Ukrajini.

Njih petorica, među kojima je bio komandir bataljona, privedeni su u četvrtak u Rostovskoj oblasti i potom im je sud odredio dvomjesečno zadržavanje zbog sumnje da su pucali na pogranični punkt "Gukovo".

U subotu je predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin rekao da će policija pustiti vojnike jer su oni izvršavali naredbe više komande i nisu počinili direktne zločine protiv civila.

"Protekle noći pet vojnika predato je Ukrajini", rekao je izvor RIA Novosti.

Ukrajinski Ukrinform prenio je da je predaja komandira bataljona 72. brigade i njegovih četvoro potčinjenih izvršena na prelazu "Čertkovo" a da su proruske snage potisnule dio te brigade i oko 150 graničara sa punkta "Červonopartizansk" na teritoriju Rusije.

Ria Novosti podsjeća na ranije izvještaje po kojima je preko ukrajinsko-ruske granice prešlo 438 ukrajinskih vojnika koji su odbili da učestvuju u „antiterorističkoj operaciji“ na istoku Ukrajine.

Bonus video: