Komorovski: Rusija ne uspijeva da podijeli Zapad

"U samoj Rusiji se sukobljavaju jastrebovi i golubovi. Jastrebovi trenutno vode ali doći će vrijeme i za golubove"
8 komentar(a)
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2014. 10:47h

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski ocijenio je kao izuzetno važno to što Rusija u sadašnjoj krizi oko Ukrajine nije uspjela da podijeli zapadni svijet.

On upozorava da sankcije nemaju za cilj da unište Rusiju, već da je zaustave, te da Zapad mora da pokaže i jasnu volju da ponovo sarađuje čim se sukob ugasi.

"Rusija je uvijek imala tendenciju da suprotstavlja evropsku politiku i američku, da neke zemlja tretira bolje, neke gore. Ovog puta podjele joj nisu uspjele. Rusija nije uspjela da podijeli zapadni svijet i to će biti predmet duboke analize u ruskim političkim krugovima. U tome vidim šansu", rekao je Komorovski jutros u intervjuu informativnom kanalu nacionalne televizije TVP.

Poljski predsjednik istakao je da je cilj zapadnih sankcija da Rusija ponovo počne da poštuje međunarodno pravo i čim se to desi u tom trenutku treba obnoviti saradnju na svim poljima.

"U samoj Rusiji se sukobljavaju jastrebovi i golubovi. Jastrebovi trenutno vode ali doći će vrijeme i za golubove. Rusija je bila u stanju da vodi pragmatičnu politiku i mislim da predsjednik Putin traži način da napravi korak natrag", kazao je Komorovski.

"Putin stalno analizira da li mu se isplati da napravi korak natrag. Ne vjerujem da bilo ko može da pomisli da može nekoga da ubijedi time što bi poslao 'mirovne tenkove kod susjeda'", kazao je Komorovski o bojaznima da bi Rusija mogla da interveniše u Ukrajini.

Predsjednik Poljske dodao je da može da se zamisli vojna intervencija uz tvrdnju da su to mirovne snage.

"Ipak, čak i da takvu vojsku nazovete anđelima, to neće promijeniti akt agresije u mirovni", izjavio je poljski predsjednik televiziji TVP.info.

Bonus video: