SAD: Rusija ispaljivala rakete na Ukrajinu; Lavrov i Keri za prekid vatre

Poljska novinarka, koja radi za ukrajinsku televizijsku, teško je ranjena u sukobima na istoku Ukrajine
17 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 18:45h

Američki zvaničnici raspolažu satelitskim snimcima na kojima se, kako tvrde, vidi da Rusija ispaljuje rakete više od 11 kilometara unutar teritorije istočne Ukrajine.

Američki Stejt department je u nedjelju objavio slike na kojima se vidi odakle su krenule rakete i krateri koje su napravile.

U Stejt departmentu su rekli da su slike dobijene od direktora američke obavještajne službe.

U dokumentu na četiri strane, kaže se da su prikazani napadi između 21. jula i 26. jula.

Lavrov i Keri za prekid vatre u Ukrajina

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, saglasili su se o potrebi uspostavljanja hitnog prekida vatre na istoku Ukrajine.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije, kriza u Ukrajini opisana je kao "interni konflikt".

Vašington i Zapad optužuju Moskvu da podržava proruske snage koje se bore protiv ukrajinske vojske na istoku Ukrajine, prenio je Rojters.

Ranjena poljska novinarka

Poljska novinarka, koja radi za ukrajinsku televizijsku stanicu "Espreso TV", teško je ranjena u sukobima na istoku Ukrajine, saopštilo je danas poljsko MSP.

U saopštenju se navodi da je ranjena Bjanka Zalevska, koja je uspjela da stupi u kontakt sa poljskim Ministarstvom spoljnih poslova.

Kako je prenijela agencija Itar-Tass, ona je prebačena u bolnicu u Harkovu.

Zalevska je ranjena juče u blizini grada Starobelska u oblasti Lugansk.

Nalazila se u automobilu sa ostalim članovima tv ekipe kada je pucano na vozilo.

Napad na Gorlovku, najmanje 13 mrtvih

Najmanje 13 civila, uključujući dvoje djece, ubijeno je danas u raketnom i minobacačkom napadu ukrajinske vojske na centar grada Gorlovka na istoku Ukrajine.

Procjenjuje se da je poginulo između 20 i 30 ljudi, dok broj ranjenih nije poznat, javili su lokalni mediji u Donjecku, a prenosi Itar-Tass.

"Prema prvim informacijama 13 ljudi je poginulo, među kojima jedno dijete od godinu i jedno od pet godina", navodi se u saopštenju regionalne uprave.

Ranije je portparol ukrajinske vojske javio da se ispaljuju rakete na stambene četvrti Gorlivke, za šta je optužio pobunjenike.

Ukrajinska vojska i danas granatira južne djelove Donjecka, što je postalo novo krizno žarište na mapi grada, izjavili su zvaničnici Donjecka za RIA Novosti.

Borbe između ukrajinskih i proruskih snaga su se ranije uglavnom vodile na sjeverozapadnoj periferiji Donjecka, preneo je Glas Rusije.

Rakete "Grad" su uglavnom padale na kafiće i stambene objekte, a još nema podataka o ranjenima i poginulima.

Uzbuna za vazdušnu opasnost se čula i u Lugansku i taj grad se sprema za novi avionski napad.

Artiljerijska paljba čula se danas i na jedan kilometar od mjesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih boraca, javlja Frans pres sa lica mjesta.

AFP dodaje da se vidi gust dim i da neki mještani beže. Obližnji kontrolni punkt proruskih aktivista je napušten.

S druge strane, međunarodni istražitelji otkazali su putovanje do mejsta pada aviona zbog sukoba, izjavio je predstavnik misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) na licu mjesta. U petak je u napadima ukrajinskih snaga na gradove na istoku zemlje, koje pod kontrolom drže proruske snage, poginulo 19, a povrijeđeno 60 ljudi.

Galerija

Bonus video: