Ukrajinska vojska nadomak Donjecka

Pomenuta dva napada najvjerovatnije nisu u vezi, stoji u saopštenju
28 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2014. 15:54h

Snage ukrajinske vojske došle su do predgrađa Donjecka, jednog od glavnih uporišta proruskih separatista, rekao je portparol ukrajinskih bezbjednosnih snaga.

Andrij Lisenko je naveo da su ukrajinske snage ispred mjesta Horlikva, sjeverno od milionskog grada Donjecka.

"Pošto osvoje Horlikvu, snagama u antiterorističkoj operaciji otvara se direktan put do glavnog grada regiona Donbas - grada Donjecka", rekao je Lisenko novinarima.

Donjeck je veliko uporište separatistista koji se već pet mjeseci bore protiv snaga ukrajinske vlade.

Novinar agencije AP vidio je da su pobunjenici blokirali autoput sjeverno od Donjecka, odakle se čuje i artiljerijska paljba.

Ubijen gradonačelnik Kremenčuka

Gradonačelnik grada Kremenčuk, u centralnoj Ukrajini Oleg Babajev , ubijen je juče, dok je na kuću gradonačelnika Lavova Andreja Sadovija noćas ispaljena granata, saopštava ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Gradonačelnik Kremenčukaj e ubijen kada su se njegovom automobilu primakla druga kola iz kojih je neidentifikovana osoba ispalila tri hica iz pištolja s prigušivačem, izjavio je Anton Geraščenko iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi Rojters.

Geraščenko ističe kako znatan deo građana Kremenčuka podržava Babajeva, koji je tokom protesta na trgu Majdan u Kijevu ustao u zaštitu lokalnih aktivista protiv bivšeg predsjednika Janukoviča, koje su policija i tužilac htjeli da hapse.

Tokom noći je ispaljena granata na kuću gradonačelnika Lavova, koji se u tom trenutku nije nalazio kod kuće.

Pomenuta dva napada najvjerovatnije nisu u vezi, stoji u saopštenju ukrajinskog ministarstva.

Vlasti Donjecka: Ukrajinska vojska koristila fosfornu municiju

Predstavnici samoproglašene Donjecke narodne republike saopštili su da je ukrajinska vojska granatirala Donjeck i Mandrikino fosfornom municijom.

Korišćenje fosforne municije je zabranjeno po Ženevskoj konvenciji.

Predstavnik ruskog generalštaba izjavio je u petak da su ukrajinske trupe najmanje šest puta koristile fosfornu municiju za vrijeme granatiranja jugoistoka zemlje, prenio je danas Glas Rusije.

Čitavu proteklu noć u Donjecku su trajale borbe i pod paljbom ukrajinske vojske našli su se Petrovski i Kujbiški rejon.

Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno, izvještava Glas Rusije.

Proruske snage saopštile su da su preuzele kontrolu nad ukrajinskim graničnim prelazom "Marinovka" na granici sa Ruskom Federacijom i da su oborili jednu bespilotnu letjelicu ukrajinske vojske.

U isto vrijeme ruska novinska agencija Itar Tass prenosi izjavu komandanta proruskih snaga u Lugansku Sergeja Gračeva da je u minobacačkom napadu na Lugansk poginulo najmanje 15, a povrijeđeno oko 60 osoba.

U ovom istočnom ukrajinskom gradu juče je poginulo pet osoba, a dvije su povređene.

Bonus video: