Predsjednik Poljske poručio NATO-u: Ojačajte istočno krilo Alijanse

On je dodao da je "rusko-ukrajinski konflikt najvažniji bezbjednosni izazov u Evropi od kraja Hladnog rata"
5 komentar(a)
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2014. 14:40h

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski izjavio da prisustvo snaga NATO u centralnoj i istočnoj Evropi treba da bude adekvatno događajima u Ukrajini.

On je dodao da je "rusko-ukrajinski konflikt najvažniji bezbjednosni izazov u Evropi od kraja Hladnog rata".

"Tragedija malezijskog aviona treba da nas pokrene na traženje rješenja koji jačaju bezbjednost istočnog krila Evropske unije i NATO", rekao je Komorovski otvarajući samit lidera Bugarske, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije i zemalja Višegradske grupe, u kojoj su, osim Poljske, i Slovačka, Češka i Mađarska.

AFP navodi da su se lideri devet bivših komunističkih zemalja, sada članica NATO, sastali da bi skicirali odbrambenu strategiju uoči samita Alijanse u septembru i "suočeni sa vaskrslom Rusijom" razgovarali o njenim istočnim granicama.

Komorovski se, kako je prenio Itar-Tas s, založio da adekvatno stanju u Ukrajini bude prisustvo snaga NATO "u našem dijelu Evrope".

"Ne možemo se složiti sa podjelom zemalja na saveznike različitih kategorija", smatra predsjednik Poljske

"Sa naročitom pažnjom pratimo događaje između Rusije i Ukrajine, što shvatamo kao odnos između svijeta Zapada sa svijetom Istoka", rekao je Komorovski, dodajući da "element stabilizovanja istočnog susjedstva NATO-a i EU treba da bude dosljedna podrška Ukrajini u njenoj integraciji i reformi u zemlji".

"To je element naše bezbjednosti u budućnosti", rekao je on. Ističući da će za 44 dana početi "najvažniji samit NATO" od kako su se te zemlje priključile Alijansi, Komorovski je rekao da ona treba da se vrati "osiguranju kapaciteta za kolektivnu odbranu".

"Ne možemo se složiti sa podjelom zemalja na saveznike različitih kategorija", kazao je predsjednik Poljske.

Komorovski je, prenosi AFP, rekao da je u telefonskom razgovoru američki predsjednik Barak Obama ponovio obećanje o izdvajanju milijardu dolara za američke saveznike na istočnim granicama NATO-a.

Rumunska agencija Adjerpres prenijela je izjavu predsjednika Rumunije Trajana Baseskua, uoči odlaska u Varšavu, da Bukurešt ima osam važnih tema uoči septembarskog samita Alijanse, od kojih jedan predviđa redefinisanje odnosa između NATO-a i Rusije.

Bonus video: