SAD spremne za nove sankcije Rusiji; Le Pen: Sankcije Rusima su glupost

Putin je kazao da je Ukrajincima koji se nalaze u zonama sukoba neophodno pružiti humanitarnu pomoć
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 18:02h

Sjedinjene Države spremne su da vrlo uskoro uvedu nove, oštrije sankcije Rusiji, ako Moskva odbije da prekine odnose sa proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Ovo je danas poslanicima izjavila pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu, Viktorija Nuland.

"Spremni smo da veoma brzo uvedemo nove snakcije, uključujući i one ciljane, u određenim sektorima, ako Rusija odlučno ne promijeni kurs i prekine veze sa separatistima", naglasila je Nulandova.

Nulandova je proruske snage optužila da su iskoristili 10-dnevno primirje da sprovedu "nasilje, krvoproliće i prigrabe zemlju" i dodala da je "Rusija dozvolila da u Ukrajinu uđu tenkovi, teška artiljerija i borci" i izgradila sopstvene snage na rusko-ukrajinskoj granici.

Ona je rekla i da Vašington blisko sarađuje sa evropskim saveznicima kad je riječ o trenutku za uvođenje sankcija, kao i da će odluka o tome biti doneta prije 16. jula, kada se lideri EU sastaju prije ljetnje pauze, prenio je AFP.

Senatori međutim, nisu zadovoljni odlučnošću vlade po ovom pitanju, pa je jedan od njih, republikanac Bob Korker, ocijenio na panelu da se "SAD ponašaju kao tigar od hartije" i da nisu spremne na konkretne korake protiv Moskve, a sličan stav iznio je i demokrata Robert Menendez.

Nulandova je na skupu još poručila da, iako će nove sankcije biti efikasnije ako se sprovedu u saradnji sa Evropom, "predsjednik uvijek ističe da će (SAD), ako bude potrebno djelovati same".

Le Pen: Sakcije protiv Rusije su glupost

Marin Le Pen, liderka francuskog Nacionalnog fronta, opisala je danas sankcije uvedene Rusiji kao glupost.

"Sankcije protiv Rusije su jedna ekstremna glupost, koja doliva ulje na vatru sukobu (u Ukrajini) i stvara neprijateljsku klimu prema Rusiji, neodvojivom dijelu diplomatskog rješenja ukrajinske krize", rekla je Le Pen u Evropskom parlamentu.

Liderka krajnje francuske desnice naglasila je da Evropa ne treba da zanemaruje Rusiju.

"Rusija je vodeća regionalna sila bez koje je nemoguće riješiti ukrajinsku krizu", poručila je Le Pen.

Ona vjeruje da je jedini način da se nasilje u Ukrajini zaustavi da se pokrenu pregovori i pronađe zajedničko rješenje, preneo je Itar-Tas.

Evropski parlament sastao se danas u Briselu, povodom tragedije u kojoj je 2. maja u Odesi poginulo 48 ljudi, dok je najmanje 200 ranjeno.

Očevici ovog događaja zatražili su nezavisnu istragu i kazne za odgovorne.

Putin: Poslati pomoć Ukrajincima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Ukrajincima koji se nalaze u zonama sukoba neophodno pružiti humanitarnu pomoć.

On je dodao da to treba učiniti na način da to ne izazove odbijanje, javio je Itar-Tas.

Bilo bi u redu da rusko društvo obrati pažnju na neophodnost pružanja pomoći ljudima koji se još nalaze u zonama sukoba, rekao je Putin i dodao da je tim ljudima neophodna podrška.

"Hajde da razmislimo kako možemo to da učinimo na korektan način i tako da to bude prihvataljivo za ljude, državu i naše partnere u Ukrajini, kako ne bi izazvalo odbijanje, već bilo od pomoći", rekao je Putin.

On je istakao da, iako je neophodno da država uputi pomoć, dobrovoljna pomoć je uvijek dobrodošla, ako je upućena od srca.

Ukrajinka optužena za ubistvo dvojice ruskih novinara

Ukrajinka Nadežda Savčenko, čiji je avion oboren na istoku zemlje tokom borbi,uhapšena je u Rusiji i optužena za saučesništvo u ubistvu dvojice ruskih novinara.

Na istoku Ukrajine već tri mjeseca traju sukobi između proruskih i vladinih snaga, a dvojica novinara ruskog državnog kanala Igor Koreljuk i Anton Vološin poginuli su u junu na zadatku tokom granatiranja ukrajinskog grada Luganska.

Ruski istražni komitet saopštio je danas da je 31-godišnja Savčenko, po profesiji pilot, osumnjičena da je dojavila ukrajinskoj vojsci gdje se nalaze ruski novinari kao i drugi civili u području koje drže pobunjenici.

Istražitelji navode da je Savčenko bila oficir u ukrajinskoj vojsci, ali da je uzela dopust početkom ljeta kako bi se pridružila bataljonu dobrovoljaca.

Savčenko se sada nalazi u ruskom pritvoru, ali nije poznato kako je tamo dospjela, naveo je AP.

Moskva navodi da je ona prešla granicu dobrovoljno, bez dokumenata, predstavljajući se kao izbjeglica i da tek treba da utvrde zašto je došla u Rusiju.

Ukrajina je, međutim, nedavno podigla uzbunu zbog njenog nestanka, a ministarstvo spoljnih poslova izdalo protestnu notu.

Portparol ukrajinskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu Andrij Lisenko izjavio je da je Savčenko kidnapovana i da je predsjednik pozvao sve zvaničnike da rade na njenom povratku.

LNR: Ukrajina gomila trupe oko Luganska

Ukrajinska vojska gomila trupe, oružje i opremu oko grada Lugansku, saopštila je danas pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

"Neprijatelj nastavlja da gomila mašineriju i trupe u pravcu sjevera", navodi se u saopštenju.

Oko 150 oklopnih vozila, uključujući transportere osoblja, tenkove i nosače projektila, koncentrisano je na sjeveru Luganska.

Tokom noći, pet aviona narušilo je vazdušni prostor nad Luganskom, najvjerovatnije izviđajući teren, prenosi saopštenje LNR-a agencija Itar-Tas.

Vojska LNR uništila je, za posljednja 24 sata, jedan oklopni transporter i tri kamiona koja su prevozila oružje.

LNR navodi u saopštenju da je oko 50 ljudi "na strani agresora" ubijeno ili ranjeno.

Galerija

Bonus video: