Hoteli umjesto oronulih terminala napuštenog aerodroma u Atini

Projekat kritikuje ljevičari i građani koji strahuju da bi luksuzni razvoj mogao mjesto pretvoriti u betonsku džunglu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 19:32h

Nakon što više od deset godina propada kao pustopoljina oronulih terminala i zarđalih aviona, prostrani bivši aerodromski kompleks u Atini će vaskrsnuti kao luksuzno primorsko odmaralište.

Plan vrijedan sedam milijardi eura za razvoj Helenikona - kompleksa tri puta većeg od Monaka - jedan je od najambicioznijih građevinskih projekata i veliki podstrek za državu koja bilježi slab rast nakon što je skoro bankrotirala, navodi se u reportaži britanske agencije Rojters.

Stariji Grci pamte blistave dane ovog kompleksa tokom 1960-ih kada je magnat Aristotel Onazis glamurozno upravljao Olimpik erlajnzom, a njegova tadašnja partnerka, operska diva Marija Kalas, svemu tome dodavala dašak glamura i trača.

Međutim ti dani su davna prošlost, a novi projekat kritikuje ljevičarska opozicija i građani koji strahuju da bi luksuzni razvoj mogao mjesto pretvoriti u betonsku džunglu nedostupnu običnim Grcima.

Helenikon je šest decenija bio jedini aerodrom u Atini. Izgrađen je 1938. godine, a za vrijeme njemačke okupacije koristila ge ja Luftvafe, a kasnije vazduhoplovne snage SAD. Jedan od terminala dizajnirao je Ero Sarinen, jedan od pionira neofuturističkog stila 60-ih.

Međutim, kako se navodi u reportaži Rojtersa, godine su uzele svoj danak i 2001. Atina je odlučila da ga zatvori i otvori novi moderniji aerodrom uoči Olimpijskih igara 2004.

Rojters podsjeća na propale pokušaje prethodnih vlada da pretvore kompleks u profitabilnu investiciju, uključujući i planove da se uz podršku Katara, koji se prošle godine povukao iz projekta, izgradi poslovna četvrt poput londonske Kanari Vorf.

Sada kompanija Lamda divelopment, čiji je većinski vlasnik uticajna porodica Latsis, predvodeći konzorcijum kompanija sa sjedištem u Abu Dabiju i Kini, ima velike planove za ovu oblast nakon što je u martu potpisala ugovor o zakupu na 99 godina vrijedan 915 miliona eura.

Lamda grupa planira da pretvori Helenikon u vrhunsko primorsko odmaralište sa hotelima, kilometarskom plažom, marinom i parkom većim od londonskog Hajd parka. Izvršni direktor Lamde Odisej Atanasiu predstavio je ove nedjelje plan za pretvaranje kompleksa u „međunarodnu destinaciju“ i kazao da će Atina postati prva evropska prijestonica koja će imati ovu vrstu odmarališta u samom gradu.

Lamda, uz podršku kineskog Fosuna i jedne kompanije iz Abu Dabija, planira da uloži više od sedam milijardi eura u projekat koji će trajati od 15 do 20 godina pošto počnu građevinski radovi 2016. kada će biti završena sva pravna procedura.

Rojters navodi da je ovaj projekat bio jedan od uslova koje je Grčka morala da ispuni, koji su joj postavili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond u okviru programa prodaje državne imovine.

Uprkos velikom broju radnih mjesta i značajnoj investiciji, ovaj plan nailazi na veliki otpor u Grčkoj koja tek počinje da izlazi iz šestogodišnje recesije. „Helenikon nije na prodaju“, pisalo je na transparentima ispred luksuznog hotela gdje je Lamda predočila svoj plan.

Grčka opoziciona stranka Siriza, koja želi da ovu lokaciju pretvori u otvoreni park, u više navrata je optuživala državnu privatizacionu agenciju za nezapamćenu rasprodaju državne imovine protiv interesa javnosti. „To je još jedna karika u lancu skandalozne rasprodaje državne imovine“, kazala je poslanica Sirize Nadia Valavani.

Galerija

Bonus video: