Vođe uličnih protesta: Suđenje smiješno, Erdogan autokrata

"Ako smo mi kriminalna organizacija, kakva organizacija je policija koja je ubila našu djecu", upitali su optuženi
0 komentar(a)
Turska, protesti, Foto: Reuters
Turska, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2014. 12:57h

Navodne vođe protesta iz 2013. protiv turske vlade poručile su danas na početku procesa pokrenutog protiv njih da su optužbe za koje se terete "smiješne" i optužili premijera Redžepa Tajipa Erdogana za autoritarizam.

Dvije nedjelje poslije nasilja koje je pratilo obilježavanje prve godišnjice od početka antivladinih protesta, počeo je proces protiv 26 članova grupe Taksim solidarnost pred sudom u Istanbulu.

Oni odgovaraju za teške optužbe, uključujući i učešće u "kriminalnoj organizaciji", zbog čega bi mogli da budu osuđeni na kaznu i do 30 godina zatvora.

Optuženi su danas pozvali na donošenje oslobađajuće presude za sve protiv kojih se vodi proces, što su prisutni u sudnici pozdravili aplauzom.

"Ne možete osnovati 'kriminalnu organizaciji' samo tako što ćete reći 'ja sam protiv tržnog centra'. To je potpuno smiješno", rekla je 63-godišnja Mačela Japiči, jedna od optuženih, u svom iskazu.

"To je toliko naše pravo, da smo pokrenuli pokret otpora koji je postao primjer čitavom svijetu i koji je ostao u potpunosti nenasilan", dodala je ta optuženica, koja je i predstavnica udruženja arhitekata Istanbula.

Protesti protiv vlade počeli su 2013. akcijom aktivista za zaštitu sredine protivnih uništenju parka Gezi, pored trga Taksim.

Poslije nasilne intervencije policije 31. maja, ta borba se pretvorila u talas pobune protiv autoritarnog režima.

Više od 3,5 miliona Turaka demonstriralo je tokom tri nedjelje u oko stotinjak turskih gradova, a u najoštrijim sukobima poginulo je osmoro ljudi, više od 8.000 njih je povrijeđeno, a više hiljada uhapšeno.

Optuženi su na sudu danas opužili i premijera da "vjeruje da je iznad zakona", a policiju da je odgovorna za nasilje na protestima.

"Ako smo mi kriminalna organizacija, kakva organizacija je policija koja je ubila našu djecu", upitali su optuženi.

Organizacija Amnesti internešenal tvrdi da je protiv više od 5.500 ljudi pokrenut proces zbog učešća u antivladinim protestima u Turskoj. Nekima od optužnih sudi se prema zakonu o borbi protiv terorizma.

Bonus video: