premijer upozorava

Kameron: Britanija bi mogla na napusti EU zbog Junkera

Kameron je rekao Merkelovoj da bi postavljenje Junkera na taj položaj "destabilizovalo njegovu vladu"
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 18:53h

Britanski premijer Dejvid Kameron, upozorio je da bi njegova zemlja mogla da napusti Evropsku uniju, ako bivši premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, postane sledeći predsjednik Evropske komisije, objavio je danas "Špigel".

Navodeći "izvore bliske učesnicima" samita lidera EU održanom u utorak, njemački list piše da je Kameron upozorio njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja podržava Junkera za mesto šefa Komisije.

Kameron je, kako navodi "Špigel", rekao Merkelovoj da bi postavljenje Junkera na taj položaj "destabilizovalo njegovu vladu do te mjere, da bi moglo da dovede do referenduma o izlasku iz EU", što bi vjerovatno kao rezultat imalo odluku naroda da zemlja napusti blok.

"Ličnost iz 80-ih ne može da rješava probleme u narednih pet godina", rekao je Kameron, prema njemačkom listu.

Agencija AFP ocjenjuje da je Kameron naročito zabrinut zbog Junkera, evropskog federaliste, od kad je njegova stranka doživela veliki poraz od evroskepticnog UKIP-a, na evropskim izborima.

Kameron je već obećao da će 2017. održati referendum o članstvu Velike Britanije u EU.

Portparol Dauning strita nije želio da za AFP komentariše članak "Špigela", rekavši da je još suviše rano davati bilo kakve komentare o potencijalnim kandidatima za Evropsku komisiju.

Merkelova je juče izjavila da će Junker biti sljedeći predsjednik Evropske komisije koji će naslijediti Žozea Manuela Baroza.

Ovo je bio najkonkretnije iznijet stav Merkelove do sada o kadrovskim rešenjima na čelu EK, a lideri EU najavili su da će prilikom izbora novog predsjednika uzeti u obzir rezultate nedavno održanih izbora za Evropski parlament.

Junkerova partija pripada istom bloku Evropskih narodnih partija u kojem je i Hrisćansko demokratska unija Angele Merkel.

Galerija

Preporučujemo za Vas