simbol otpora

Kličko: Rasformiraćemo barikade

Srce Kijeva je još uvek zakrčeno improvizovanim barikadama i zelenim vojnim šatorima, koje najtvrdokorniji demonstranti još uvek zadržavaju, kako tvrde radi "samoodbrane"
50 pregleda 5 komentar(a)
Vitaljij Kličko, Foto: Beta/AP
Vitaljij Kličko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2014. 19:16h

Budući gradonačelnik Kijeva i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko obećao je danas da će rasformirati protestni kamp u centru Kijeva, na trgu Majdan.

Taj kamp je simbol otpora prethodnim proruskim vlastima.

Ipak, biće rasformiran zbog toga što otežava saobraćaj i počinje da izaziva negodovanje građana.

"Siguran sam da su barikade zasad obavile svoju ulogu i da ih treba razmontirati", izjavio je danas Kličko u zajedničkom obraćanju novinarima sa pobjednikom predsjedničkih izbora Petrom Porošenkom, prenosi AFP.

Srce Kijeva je još uvek zakrčeno improvizovanim barikadama i zelenim vojnim šatorima, koje najtvrdokorniji demonstranti još uvek zadržavaju, kako tvrde radi "samoodbrane".

Mnogi građani Kijeva se, međutim, žale kako je centar grada danas pun pijanaca i kriminalaca koji ruže sliku grada, a njima komplikuju život.

Kamp na Majdanu dodatno ugrožava i odnose s Rusijom, koja se poziva na sporazum iz aprila, postignut uz asistenciju pregovarača iz EU i SAD, kojim se, osim zaustavljanja vojnih operacija, predviđa i kraj okupacije zgrada i drugih centara protesta.

Dosad privremene ukrajinske vlasti nisu dirale u Majdan, strahujući da ne naljute one koji su ih praktično doveli na vlast.

I Kličko oprezno pristupa rješavanju ovog problema. On je obećao podizanje spomenika onima koji su izgubili život braneći proevropsko usmjerenje Ukrajine. Kličko takođe naglašava da barikade treba ukloniti samo uz pristanak svih. "To bi bio divan primjer za druge regione Ukrajine", ističe Kličko.

Kličko je pobijedio na izborima za gradonačelnika, koji su održani juče u nekoliko ukrajinskih gradova zajedno sa vanrednim predsjedničkim izborima.