Putin naredio povlačenje trupa u blizini granice sa Ukrajinom

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen kazao je da ne vidi dokaze da je Rusija počela da povlači svoje vojnike sa ukrajinske granice
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.05.2014. 14:03h

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je trupama koje su učestvovale u vojnim vježbama u tri ruska regiona koje se graniče s Ukrajinom da se vrate u baze u kojima su trajno stacionirane, objavila je danas agencija Interfax.

To bi moglo doprinijeti deeskalaciji ukrajinske krize, piše BBC.

Zasad nije jasno dali ta naredba znači da će se smanjiti broj ruskih vojnika uz granicu s Ukrajinom, gdje je po tvrdnjama NATO-a raspoređeno oko 40.000 vojnika.

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen kazao je da ne vidi dokaze da je Rusija počela da povlači svoje vojnike sa ukrajinske granice.

"Nažalost, moram da kažem da nismo vidjeli nijedan dokaz da je Rusija počela da povlači" svoje snage, rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare. Ovo je "treća Putinova izjava, a i dalje nismo vidjeli povlačenje", dodao je on.

Rasmusen je izrazio žaljenje zbog toga, zato što bi to bio "znak smirivanja". "Ako jednog dana vidimo znake povlačenja, biću prvi koji će se obradovati", rekao je generalni sekretar NATO.

Bonus video: