Koliko je liberalna Austrija Končite Vurst

Od 2010. u Austriji postoji mogućnost da se ozvanični istopolno partnerstvo, što nije isto što i brak
26 komentar(a)
Končita, Foto: Eurovisionireland.net
Končita, Foto: Eurovisionireland.net
Ažurirano: 13.05.2014. 07:44h

Nakon pobjede transvestita Končite Vurst, to jest Tomasa Nojvirta, na Pjesmi Evrovizije, Austrija se prikazuje liberalnom i tolerantnom zemljom, ali u njoj ravnopravnost homoseksualaca, i pored mnogih dostignuća proteklih godina, još nije realnost.

Od 2010. u Austriji postoji mogućnost da se ozvanični istopolno partnerstvo, što nije isto što i brak. Tako je matičarski ured, na primjer, homoseksualcima ostao "zabranjena zona", što se, prema odluci Ustavnog suda, mora promijeniti.

Najveća razlika između ozvaničenog partnerstva i braka se vidi po pitanju djece. Homoseksualci ne mogu da usvajaju djecu, a i nemaju pravo na vještačku oplodnju, ovo posljednje je Ustavni sud pobio, te zakonodavnim vlastima dao rok do kraja godine da to mijenja. Što se zabrane usvajanja tiče, ona ostaje na snazi i homoseksualni parovi mogu biti samo staratelji, a to znači da im se teoretski djeca mogu oduzeti u svakom trenutku. U pokrajini Donja Austrija se homoseksualcima zabranjuje čak i da budu staratelji.

Kristijan Hegl iz Inicijative homoseksualaca u Beču (HOSI) ocjenjuje da je veoma bitno da se ove stvari promijene.

Takođe je kazao da je potrebno da se uvede zaštita od diskriminacije u uslužnoj oblasti, jer u radnom pravu ta zaštita postoji.

"Jedan ugostitelj ne smije diskriminisati lezbejsku konobaricu, i čak, kao poslodavac mora da je štiti od gostiju, a istovremeno, kao neko ko pruža usluge, može da odbija usluživanje lezbejskog ili homoseksualnog para. To je apsurdno", konstatovao je Hegl.

"Jedan ugostitelj ne smije diskriminisati lezbejsku konobaricu, i čak, kao poslodavac mora da je štiti od gostiju, a istovremeno, kao neko ko pruža usluge, može da odbija usluživanje lezbejskog ili homoseksualnog para. To je apsurdno"

"Društvo je očigledno naprednije od politike", konstatovao je Hegl.

"Austrija nije tako tolerantno i poštovanjem obilježeno društvo, kao što se trenutno prikazuje", naglasio je Johanes Vahala iz savetovališta "Kuraž".

On je kazao da se posljednjih godina Austrija "razvila", ali da mladi još imaju strah da se izjasne o svojoj homoseksualnosti od opasnosti da im roditelji okrenu leđa, da imaju probleme u školi i budu izloženi mobingu.

Ti strahovi, prema njegovim riječima, su i te kako opravdani, jer još postoje predrasude.

Homoseksualci u pobjedi Končite Vurst vide mogućnost da u većoj mjeri ispolje svoje zahtjeve i šansu da oni budu ostvareni.

Bonus video: