Rusi traže da se Putin aktivnije umiješa u zbivanja u Ukrajini

On smatra da se sada nezakoniti vladari nadaju da će uspostaviti red koji su sami uništili dolazeći na vlast u oružanoj pobuni
16 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 17:15h

Brojni Rusi, koji su imali priliku da postave pitanje predsjedniku Vladimiru Putinu uoči njegova TV nastupa 17. aprila u kojemu će odgovarati na pitanja građana, žele aktivnije uplitanje Rusije u ukrajinsku krizi, kazao je njegov portparol Dmitrij Peskov.

"Mnogi građani Rusije misle da je nužno aktivnije uplitanje Rusije u događaje koji se zbivaju u Ukrajini", rekao je Peskov, a prenio Interfax.

Peskov je uz to kazao da od milion i po do sada primljenih poziva, mnogi dolaze od stanovnika Ukrajine i Krima koji je nedavno pripojen Rusiji.

"Pitaju kako mogu dobiti državljanstvo Rusije i kako mogu da se prese u Rusiju", kazao je Peskov.

Putin će 17. aprila odgovarati na pitanja Rusa u višesatnoj TV emisiji u kojoj je često nastupao, u trenutku jačanja ukrajinske krize i snažnih napetosti sa Zapadom.

Kijev i Zapad smatraju da Moskva stoji iza proruske pobune na istoku Ukrajine i optužuju Kremlj da je poslao svoje vojnike. Te optužbe Peskov je nazvao "apsurdnim".

Medvedev: Ukrajina se nalazi u predvorju građanskog rata

Krv je ponovo prolivena u Ukrajini i ona se nalazi u predvorju građanskog rata, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na svojoj "Fejsbuk" stranici, dodajući da je to za žaljenje.

Uzrok ukrajinske tgragedije jeste taj što legitimne vlasti nisu čak ni pokušale da održe red i zakon u onim djelovima zemlje kada je tamo prvobitno počelo zauzimanje administrativnih zgrada, dodao je on, a prenio Itar -Tas s.

Medvedev smatra da se sada nezakoniti vladari nadaju da će uspostaviti red koji su sami uništili dolazeći na vlast u oružanoj pobuni.

Akcija je izazvala protivakciju. Zbog državnog udara (u Kijevu), narod protestuje u regionima i to je lančana reakcija, napisao je Medvedev.

On smatra da ukrajinski narod treba da se angažuje u stvaranju države na osnovu jednakosti naroda i njihovih jezika. Siromašan narod je postao talac osrednjih političara koje nije izabrao i neodgovornih radikala koji su zamijenili policiju i vojsku. Haos je ispunio vakum vlasti, napisao je Medvedev.

On smatra da samo narod može da stvori modernu ukrajinsku državu, bez tutora, nacionalista i bandita i bez tajnih posjeta direktora CIA. Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je ubijeđen da je Džon Brenan odobrio korišćenje oružja u Ukrajini i isprovocirao prolivanje krvi u zemlji.

Bijela kuća je potvrdila juče da je direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan boravio u Kijevu proteklog vikenda.

Galerija

Bonus video: