Naduvana afera ili rasizam zbog prodaje „trave”

Berlinski kafedžija prozvao dilere koji su druge boje kože i tako je počeo skandal u blogosferi
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 18:19h

Nisam rasista, ali odlučio sam da zabranim crncima ulaz u moj objekat, jer crnci ovdje mnogo prodaju drogu“, izjava je koja od ponedjeljka pokreće lavine na društvenim mrežama i blogovima i zbog koje je mali pab „Liesert’s Falckensteiner” u Krojcbergu naglo privukao interesovanje novinara i prolaznika.

Spornu izjavu vlasnika paba, 72-godišnjeg Gintera Lizerta, u tekstu o prodaji droge u berlinskom Gorlicer parku u kvartu Fridrihshajn Krojcberg objavio je „Berliner Kurier“. Nekoliko dana nakon izjave, Ginter Lizert je rekao da je pogrešno citiran.

„Unutra puštamo svakog ko je ljubazan. Nemam ništa protiv crnaca. Imam nešto protiv onih koji prodaju drogu na ulici pod mojim prozorom“, izjavio je Lizert za njemački „The Local“.

Ugostitelj tvrdi da nije dao izjavu kojom je sve crnce optužio za dilovanje droge. Smetaju mu samo dileri koje često gleda oko svog paba.

„Oni su siromašni. Ako žele da dođu ovdje i stvore sebi bolji život u Njemačkoj, ja lično nemam ništa protiv toga. Ali sad majke ne prolaze kroz park sa malom djecom, ili ako prolaze, moraju da imaju nekog u pratnji. To je ono što me uznemirava“, rekao je Lizert.

U petak poslijepodne atmosfera u „Liesert’s Falckensteiner” bila je uobičajena. Nekoliko stalnih gostiju, tiha muzika, točeno pivo i kockarski aparati. Enterijer tipičnih berlinskih „knajpera“, tradicionalnih pabova u kojima se mogu vidjeti uglavnom Njemci i u kojima se redovno prate utakmice berlinske Herte.

Lizertov “knajper ” i poruka umjesto ispravke u novinama

Nakon pet dana razgovora sa novinarima i posjete filmske ekipe, Ginter Lizert svoje objašnjenje zalijepio je pored ulaza u pab.

„Svi gosti, svejedno kojeg porijekla - boje kože su ovdje dobrodošli! Dileri, svejedno kojeg porijekla - boje kože nisu ovdje dobrodošli. Lizert“, glasi poruka na ulazu u zadimljeni pab, naslovljena kao „Ispravka“.

Ipak, objašnjenja i ispravke nisu umirile strasti. Na Fejsbuku su se mogle pročitati i želje da pab koji postoji 48 godina ne dočeka 50. godišnjicu. Policija je vlasnika paba upozorila na moguće napade antifašističkih grupa.

“Rasistima kao što je Ginter Lizert ne može se dati ni centimetar prostora u Krojcbergu, Berlinu ili bilo gdje. Rasizam zaslužuje nula tolerancije i ne zaslužuje prostor u novinama”, poručio je jedan od komentatora na blogovima.

Za razliku od Lizertovog knajpera, petak poslijepodne u Gorlicer parku bio je uobičajeno živ. „Do you need some, do you need some“ refren je lokacije koju čak i štampani vodiči za turiste preporučuju kao otvoreno mjesto za kupovinu marihuane u Berlinu. Dovoljan je kratak kontakt očima sa bilo kojim od mnogih dilera, da bi prolaznik bio označen kao zainteresovan. Nakon toga nekoliko muškaraca naglo prilazi: „Marihuana, hašiš, kokain, heroin“, spisak je koji brzo na „pidgin“ engleskom izgovaraju dileri. Na spisku se ponekad nađu i bicikla.

Prodavanje marihuane dugo je bilo tolerisano u Gorlicer parku. Sredinom marta osnovac je na igralištu u krojcberškom parku našao celofan napunjen kokainom, što je vlastima kvarta Fridrihshajn Krojcberg skrenulo pažnju na to da se u popularnom parku prodaju i droge „teže“ od marihuane i hašiša. Već neko vrijeme u ponudi su heroin, kokain, čak i „kristal met“. Zbog svega toga, racije u parku su češće.

Dan nakon izjave Gintera Lizerta, vlasti kvarta organizovale su susret sa policijom na kojem je tema bila sigurnost u Gorlicer parku.

„Moramo da učinimo jasnim da, uprkos turističkim vodičima, Gorlicer park nije raj za drogirane“, izjavila je Monika Herman, gradonačelnica Fridrihshajn Krojcberga, berlinskog kvarta u kojem su na vlasti Zeleni.

Herman je naglasila da se moraju postaviti jasna ograničenja i da „tolerantni suživot zahtijeva pravila“.

„Crvena linija je prekoračena“, izjavila je gradonačelnica za „Berliner Zeitung“ nakon sastanka sa policijom.

Kao jedno od mogućih rješenja Herman je navela češće posjete policajaca sa psima tragačima, kao i preuređenje parka da bi se prostor učinio manje praktičnim za dilere i njihove mušterije.

Nargile sa hašišom usred parka, sasvim običan dan za šetnju

Tri dana nakon sastanka nadležnih u kvartu i policije, dileri u Gorlicer parku ne izgledaju uznemireno. I dalje ih na svakom uglu i ulazu u park ima makar pet ili šest, a već odavno ne čekaju da mušterija priđe njima.

Na jednoj od klupa u parku nekoliko muškaraca i žena puši hašiš iz velike nargile.

U čitavom parku može se osjetiti miris marihuane, čak i na igralištu na kojem su roditelji sa djecom.

Sve to su jasni znaci da „tolerantni suživot“ u krojcberškom parku postoji i nakon što je prekoračena „crvena linija“. Na 14 hektara zelene površine nastavljaju da se kreću porodice sa djecom, emigranti, dileri droge i rekreativci koji se zabavljaju frizbijem.

Desetak metara dalje, uprkos mogućim napadima antifašističkih grupa, nenarušena je i rutina paba „Liesert’s Falckensteiner“.

Galerija

Bonus video: