Operacija Krim skuplja od Sočija

Vrijednost ruske valute - rublje, koji je juče dostigao najniži nivo u odnosu na američki dolar i euro, od jutros je takođe u blagom porastu
6 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2014. 10:30h

Trgovanje na Moskovskoj berzi od jutros je u porastu od tri odsto poslije jučerašnjeg pada od 10 odsto, izazvanog panikom investitora poslije dolaska ruskih vojnika na ukrajinsko poluostrvo Krim.

Trgovanje ruskog Miceksa jutros u 7.20 bilo je u porastu za 3,20 odsto, a RTS-a za 3,30 odsto. Miceks i RTS su sinoć završili trgovanje s padom od 10,79 odsto i 12,01 odsto. Ruski Gasprom od jutros bilježi rast trgovanja od 3,60 odsto.

Vrijednost ruske valute - rublje, koji je juče dostigao najniži nivo u odnosu na američki dolar i euro, od jutros je takođe u blagom porastu. Vruhednosti valute je sada 49,90 rublje za jedan euro i 36,29 za jedan dolar. Ruska rublja u odnosu na euro prvi put je juče pala na nivo od više od 50 rubalja za jedan euro. Vrijednost rublje u odnosu na američku valutu dostigla je juče nivo od manje od 36,4 rublje za jedan dolar.

A Soči je koštao 51 milijardu...

Rusija je juče platila visoku cijenu zbog vojne intervencije u susjednoj Ukrajini, pošto su berze, akcije i vrijednost rublje padale kako su snage Vladimira Putina jačale kontrolu u regionu Krima.

Moskovska berza pala je za 11,3 odsto, čime je za samo jedan dan zbrisano 60 milijardi dolara vrijednosti ruskih kompanija - više nego što je koštala cijela Olimpijada u Sočiju, za koju je potrošena oko 51 milijarda dolara.

Centralna banka je potrošila 10 milijardi dolara rezervi da podupre rublju, prenio je Rojters. Tenzije između Istoka i Zapada takođe su za 2-3 procenta oborile evropske berze i 1% Vol strit.

Bonus video: