Slovenija se oporavlja od posljedica hladnoće i snijega

Najteže je u opštinama Postojna i Pivka, gdje su stanovi i kuće hladni, privreda stoji, a štete se procjenjuju u milionskim iznosima
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2014. 13:30h

Vrijeme u Sloveniji je malo otoplilo, temperatura se kreće oko nula stepeni, a veliki broj domaćinstava, njih 87.000, je i dalje bez struje uprkos ogromnom trudu civilne zaštite, vatrogasaca, radnika elektrodistribucije, vojske i svih drugih koji mogu da doprinesu poboljšanju situacije.

Glavno otopljenje se očekuje sjutra.

Najteže je u opštinama Postojna i Pivka, gdje su stanovi i kuće hladni, privreda stoji, a štete se procjenjuju u milionskim iznosima.

U Sloveniji je potrošnja električne energije samnjena za šest do sedam odsto, a za popravku mreže u nekim krajevima će biti potrebno tri do četiri mjeseca.

Saobraćaj se polako uspostavlja, ali na puteve još uvijek pod ledom padaju drveće i električni stubovi. Kroz šume je smrtno opasno prolaziti, upozorava se građanstvo.

Problem je što najvechi broj puteva u Sloveniji upravo prolazi kros šume.

Sinoć je u emisijama televizije prikazano njihovo katastrofalno stanje, a kažu da će nakon što otopli šume izgledati još gore.

U šumama je "već sada prirodna katastrofa, jer je oštećeno pola miliona hektara odnosno dobrih 40 odsto šume, ocjenjujemo oko četiri miliona kubnih metara drveta," izjavio je Damir Oražen iz Zavoda za šume.

Drveće, ali i objekti su opterećeni prije svega u sjeverozapadnoj Sloveniji, a od petka se najavljuju nove padavine snijega i kiše.

U teškom stanju je i željeznički saobraćaj posebno između Sežane i Ljubljane, kaže Dušan Mes iz Slovenskih željeznica.

Prema njegovom svjedočenju je infrastruktura za električni pogon vozova samo između mjesta Borovnica i Pivka na oko 35 kilometara pruge potpuno uništena i biće potrebno više mjeseci za njen popravak.

Na tom dijelu pruge će vuču vozova obezbijediti dizel lokomotive.

U Sloveniji ni danas ne radi veliki broj škola, a odgođeni su i maturski ispiti za učenike završnih razreda srednjih škola.

Već sada se u nekim djelovima države pojavljuju vode, koje će sa otopljavanjem, novim snijegom i kišom biti još veće.

Galerija

Bonus video: