Erdogan spreman da povuče sporni zakon o pravosuđu

"Ako se opozicija složi sa ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa mi ćemo zamrznuti predlog zakona"
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2014. 13:44h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je njegova vlada spremna da povuče sporni zakon kojim se smanjuju nadležnosti sudija, ali pod određenim uslovima.

"Ako se opozicija složi sa ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa mi ćemo zamrznuti predlog zakona i ako je neophodno on neće ući u skupštinsku proceduru", rekao je Erdogan poslanicima svoje stranke u parlamentu, prenio je AFP.

Za sada nije jasno šta će sadržati ustavni amandmani.

Predsjednik Turske Abdualh Gul dan ranije je lično intervenisao u pokušaju da okonča krizu koja je izbila zbog zakona o pravosuđu tako što je razgovarao sa političkim liderima, uključujući premijera.

Ministar pravde Bekir Bozdag takođe će danas razgovarati sa opozicionim partijama koje će, kako je premijer rekao, imati uticaj na rješavanje spora.

Prema zakonu, koji je predložila Edoganova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), predviđeno je da vlada ima veće nadležnosti prilikom postavljanja suda i tužilaca.

Najviši nezavisni pravosudni organ, Vrhovni odbor sudija i tužilaca (HSYK), koji je do sada imenovao sudije, kaže da su vladini predlozi neustavni, što Erdogan negira.

Erdogan je odlučio da ograniči nadležnosti HSYK poslije istrage o mitu i korupciji koja je u decembru pokrenuta protiv nekoliko njegovih bliskih saveznika.

Erdogan optužuje pristalice Fetulaha Gulena, koji se nalaze na ključnim položajima u policiji i pravosuđu, da su inicirali istragu da bi oslabili njegovu vladu uoči lokalnih izbora koji se održavaju u martu. Gulen živi u egzilu.

Bonus video: