Građevinski grijesi: Kuće oko Sočija kao toranj u Pizi

Iako je Putin obećao da će Olimpijada 2014. biti „najzelenija“ moguća, izgradnja infrastrukture donijela je razorne posljedice po okolinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 16:11h

Kada Tigran Skiba (52) svako jutro odlazi od kuće u kamionu kojim dostavlja hljeb širom Sočija, pred njim se ukazuju novi sportski objekti: olimpijski stadion Fišt u dolini i grandiozna ledena dvorana koji na mjesečini sijaju kao biseri. Čini se da je u susjedstvu sve u redu.

Olimpijski park je manje od dva kilometra udaljen od Skibine kuće. Ono što njega brine je činjenica da ta distanca u posljednje vrijeme nije stalna. Prostor između njegove kuće i stadiona se polako ali sigurno smanjuje. Brdo na kojem se nalazi njegova kuća klizi prema dolini brzinom od oko 1,5 metra godišnje, tvrdi Skiba.

Žitelji ulice Baku su dugo bili zbunjeni u vezi sa erozijom koja izaziva klizišta. Odmah iza kuće Skibinih komšija počinje gusta šuma u kojoj ponekad sakupljaju drva. Upravo u toj šumi su otkrili uzroke klizanja zemljišta. Tu su rovokopačima iskopane rupe u koje je kamionima dopreman i odlagan građevinski otpad sa gradilišta olimpijskih objekata.

„Taj otpad je promijenio tokove podzemnih voda na brdu“, objasnio je za „Špigl“ Vladimir Kimajev, član NVO „Ekologičeskaja vahta“ (Ekološka straža). „Zato dolazi do klizanja kuća.“

Kada je Soči 2007. dobio organizaciju Olimpijskih igara, iz Kremlja je obećan „nulti otpad“...

Najpogođenija građevina je petospratnica preko puta Skibine kuće. Za nekoliko mjeseci ova zgrada je skliznula niz ulicu Baku, a prije nego što je srušena uništila je komšijinu kolibu. Skiba smatra da ta petospratnica nikada nije trebalo da se gradi u toj ulici. Građevinska kompanija koja ju je gradila, poput mnogih u Sočiju, nikada nije dobila zvaničnu dozvolu.

Skiba je ispričao da je u svoju kuću uložio oko 62.000 eura, što od ušteđevine, što od kredita „zbog kojih se i danas muči“. Nadležni su mu odobrili projekat 2010. i naveli da neće biti problema za gradnju dvospratnice za dvije porodice.

Danas, kada se Skibina unučad igraju u dnevnoj sobi, lopta im uvijek ide u isti ćošak. Pomjeranje tla bukvalno je nakosilo kuću, koja je sada nagnuta 4 stepena – poput Tornja u Pizi. Skiba je ispod frižidera u kući podmetnuo daščicu da se ne bi prosipala hrana unutar njega.

Kada je Soči 2007. dobio organizaciju Olimpijskih igara, iz Kremlja je obećan „nulti otpad“, odnosno da neće biti zagađenja okoline. Kada su se u oktobru pojavile vijesti da ruska državna željeznica odlaže građevinski otpad od izgradnje autoputa i željezničke pruge koji povezuju aerodrom u Sočiju i olimpijski kompleks na, kako su vlasti navele, nelegalnu deponiju na Kavkazu, Međunarodni olimpijski komitet je oštro reagovao. Istovremeno, moralo je biti jasno da će, uz obim investicija potrebnih za pripremu događaja poput Olimpijade, obećanje „zelenih igara“ biti veoma teško održati.

Izgrađeno je šest stadiona duž obale Crnog mora, skijaške staze, skakaonice i desetine hotela sa pet zvjezdica na kavkaskim uzvišenjima. Sportki objekti u planinama i u priobalju povezani su nedavno izgrađenim putem i prugom.

Lokalne vlasti su Skibi i susjedima ponudili privremeni smještaj – po jednu prostoriju za svaku porodicu. Skiba je za sada oslučio da ostane u svojoj kući na klizištu. Kaže da često ostaje budan osluškujući krckanje i pucketanje koje kuća proizvodi kako bi, ako bude potrebe, probudio ženu, djecu i unučad.

Komšinica Svetlana Afanasijeva (60) je živjela na obali dok nisu počeli radovi na sportskim objektima. Ona i muž su dobili oko 250.000 eura da se odsele. Za taj novac su kupili kćerki stan, imanje u Ulici Baku i drvenu kućicu koja se sada raspala.

Afanasijeva je nedavno pisala Putinu.

„Cijenjeni Vladimire Vladimiroviču, pišem vam iz Sočija koji je bio čudesno mjesto dok ove svinje nisu došle“, počinje pismo koje je završila riječima: „Možda ćete naredni put kada budete u raskošnom novom gradu u dolini obratiti za trenutak pažnju na to šta se dešava sa nama gore na brdu.“

Ekološki aktivisti su praktično nemoćni protiv prestižnog projekta ove veličine

Progon aktivista

Ekološki aktivisti su praktično nemoćni protiv prestižnog projekta ove veličine i većina organizacija za zaštitu životne sredine već je napustila Soči - „Ekologičeskaja vahta“ je rijetki izuzetak.

Ova NVO protestovala je protiv zagađenja rijeka i uništavanja šuma i plaža tokom olimpijske gradnje, ali su imali malo uspjeha. Oni su skrenuli pažnju međunarodne javnosti kada su prije nekoliko godina aktivisti upali na posjed nekoliko luksuznih vila izgrađenih u zaštićenom prirodnom rezervatu. Jednu od vila igradio je gubernator te oblasti. Drugi kompleks – pravu palatu sa kazinom i pistom za helikoptere – navodno je bio namijenjen za Putina lično.

Aktivista koji je optužen da je oštetio ogradu gubernatorove vile osužen je na tri godine uslovne kazne. Drugi aktivista Suren Gazarjan, prošle godine je optužen za pokušaj ubistva jer je navodno prijetio čuvaru Putinove vile da će ga ubiti i da je držao kamen. Tada je zatražio politički azil u Estoniji. Aktivista Vladimir Kimajev ove jeseni je pao sa motora kada su mu otkazale kočnice. On smatra da je u pitanju sabotaža.

„Pokušali su da me ućutkaju”, kaže.

Galerija

Bonus video: