Grčka: Još tri člana "Zlatne zore" izvedena pred sud

Podizanje optužnica protiv članova Zlatne zore počelo je posle ubistva antifašističkog muzičara u avgustu ove godine.
4 komentar(a)
Zlatna zora, Foto: Reuters
Zlatna zora, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2014. 20:03h

Još tri poslanika iz grčkog desničarskog pokreta Zlatna zora izvedena su pred sudiju za prekršaje u Atini, u još jednoj akciji protiv te grupe.

Jorgos Germenis, Panajotis Iliopulos i Statis Bukuras, kojima je prethodno oduzet imunitet kao poslanicima u parlamentu, optuženi su za upravljanje kriminalnom organizacijom.

Kako je objavila državna agencija ANA, jedan od svjedoka u procesu je rekao da je Germenis učestvovao u regrutovanju i obučavanju novih članova organizacije, kao i u napadima na imigrante.

Dok je Germenis odgovarao pred sudom, portparol Zlatne zore Ilias Kasidiaris je poručio:

"Teroristi se šetaju slobodno. Ulizice PASOK-a i Nove demokratije se šetaju slobodno. Nijedan jedini član parlamenta niti ministar nije pozvan na saslušanje zbog skandala i korupcije. Jedini koji su saslušani i nezakonito privođeni su poslanici Zlatne zore".

Kasidiaris je, takođe, rekao da se nada da će "grčki pravosudni sistem danas stajati uspravno i da neće pokleknuti pod nezakonitim političkim pritiscima".

Ukupno devet od 18 poslanika Zlatne zore suočeno je sa optužbama za učešće u kriminalnoj organizaciji, a među njima su i lider stranke Nikos Mihalolijakos i dva poslanika koji se nalaze u zatvoru, gdje čekaju početak suđenja.

Podizanje optužnica protiv članova Zlatne zore počelo je posle ubistva antifašističkog muzičara u avgustu ove godine.

Za to ubistvo je optužen jedan pristalica Zlatne zore.

Bonus video: