Crkva mora naći put do djece koja rastu u razorenim, ali i gej porodicama

“Veoma je visok procenat školske djece kojoj su roditelji razvedeni. Stanje sa kojim se suočavamo sada stavlja nas pred nove izazove, koji su ponekad teško prihvatljivi"
10 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2014. 19:51h

Nov element politici Katoličke crkve spram homoseksualnih i spram njihovih zajednica pružio je papa Franjo konstatacijom da su djeca koju odgajaju homoseksualni parovi nov vaspitni izazov pred Katoličkom crkvom. Papa je to govorio na zatvorenoj audijenciji u koju je lani u novembru primio učesnike 82. opšte skupštine Unije redovničkih poglavara, piše Jutarnji list.

Papin govor zabilježio je glavni urednik isusovačkog časopisa Civiltŕ cattolica i zatražio dozvolu da on bude objavljen, što se i desilo ovih dana.

Papa je, pored ostalog, rekao: “Sjećam se slučaja veoma tužne djevojčice koja je napokon priznala učitelju razlog svoje tuge: ‘Ne voli me mamina cura’”, naveo je Franjo.

On je poglavare upozorio: “Veoma je visok procenat školske djece kojoj su roditelji razvedeni. Stanje sa kojim se suočavamo sada stavlja nas pred nove izazove, koji su ponekad teško prihvatljivi. Kako govoriti o Hristu toj djeci? Kako govoriti o Hristu naraštaju koji se mijenja?”, pitao je retorički papa, naglašavajući da su vaspitanje i obrazovanje takođe misija i da je u tome ključ.

Poglavar Katoličke crkve tom prilikom je interpretirao pripremni upitnik za ovogodišnje vanredno zasjedanje Biskupske sinode o porodici. U tom upitniku, koji je podijeljen i župama, zatražen je odgovor i na pitanja poput pitanja djece koja su rođena u vanbračnoj zajednice, problemi razvoda i ponovnog vjenčanja, odnosno istopolnih brakova; mladi i predbračni polni život...

Upitnikom su obuhvaćena i pitanja poput - kako se tretiraju osobe u istopolnim brakovima i kako se pokazuje briga za djecu koju one eventualno usvajaju, te šta je oguće preduzeti u svjetlu prenošenja vjere kada su u pitanju istopolne zajednice koje su usvojile djecu.

Bonus video: