Ukrajina: 50.000 demonstranata traži pravdu za prebijenu novinarku

"Planiramo da protestujemo sve dok vlasti ne izmijene ustav i ograniče ovlašćenja predsjednika"
0 komentar(a)
Ukrajina, protesti, Foto: Beta/AP
Ukrajina, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.12.2013. 14:02h

Desetine hiljada gnijevnih Ukrajinaca okupilo se danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu u znak protesta zbog brutalnog prebijanja proevropske novinarke Tatjane Čornovol (34) koja se bavi istraživačkim radom u vezi s predsjednikom Viktorom Janukovičem i njegovom vladajućom elitom.

Više od 50.000 demonstranata, koliko ih se okupilo, planiraju da desetinama automobila krenu ka Janukovičevoj rezidenciji Mezigirija koja se, pod jakim obezbjeđenjem, nalazi na obalama rijeke Dnjepar, a za koju Čornovolova tvrdi da ju je predsjednik nezakonito "privatizovao".

"Odatle ćemo otići do rezidencije predsjednika parlamenta, a potom i do premijerove rezidencije", saopštio je ranije danas opozicioni lider Arsenij Jacenjuk, istakavši da opozicija ima tri ključna zahtjeva: da se oslobode nedužni (demonstranti koje je uhapsila policija), da se uhapse banditi i da se raspusti vlada.

"Planiramo da protestujemo sve dok vlasti ne izmijene ustav i ograniče ovlašćenja predsjednika", izjavila je penzionerka iz Kijeva Tatjana Kornijenko, okružena mnogobrojnim ukrajinskim zastavama koje, u rukama demonstranata, vijore na centralnom trgu u prestonici Ukrajine.

Ukrajinska novinarka Tatjana Čornovol (34), koja je 25. decembra pretučena i ostavljena u jarku, izjavila je da je napadnuta iz osvete i da se napad "nije dogodio slučajno", pošto je prethodno pokrenula priču o luksuznim rezidencijama ukrajinske političke elite.

Čornovolova, koja je učestvovala u protestima protiv Janukoviča nakon što je odustao od sporazuma sa Briselom u korist bližih veza sa Moskvom, snimljena je sa slomljenim nosem i jednim zatvorenim okom.

Napad na nju i njene fotografije iz bolnice dodali su "ulje na vatru" i ponovo razbuktali proevropske proteste, koji su najprije privukli stotine hiljada ljudi na Trg nezavisnosti u Kijevu, ali su prošle nedjelje počeli da se rasplinjavaju.

Čornovolova je pretučena u noći između utorka i srijede, nakon što je provela dan fotografišući rezidencije ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka i glavnog tužioca Viktora Pšonka.

Bonus video: