Ekonomska kriza za tri godine skratila životni vijek u Grčkoj

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, svaki treći stanovnik Grčke je zbog nedostatka novca primoran na drugačiju zdravstvenu terapiju
0 komentar(a)
Atina protest, Foto: Reuters
Atina protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2013. 19:21h

Zbog ekonomske krize u Grčkoj i ušteda u sektoru zdravstva, prosječni životni vijek u toj zemlji je smanjen na 78 godina.

Predsjednik farmaceutske industrije Grčke Kostas Fruzis kazao je da zbog konstantnih finansijskih ograničenja u oblasti zdravstva, otežana medicinska usluga kao i nabavka ljekova za grčke građane.

Fruzis je dodao da su nedostaci u zdravstvu ozbiljno uticali na prosječan životni vijek tako da je prosječan životni vijek smanjen sa 81 na 78 godina.

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, svaki treći stanovnik Grčke je zbog nedostatka novca primoran na drugačiju zdravstvenu terapiju, te da se 60 odsto hroničnih bolesnika suočava sa problemom prevoza do glavnih zdravstvenih ustanova.

Kako navode u istraživanju, ovo je neprihvatljivo za Grke.

Fruzis dodaje da kontinuirano smanjenje prihoda u oblasti zdravstva dovodi do toga da pacijenti ne mogu doći do potrebnih ljekova.

Bonus video: