Tihi rat Putina i Medvedeva

Nesuglasice ili različite pozicije o određenim pitanjima između Medvedeva i Putina primjećuju se od kako je Putin i treći put postao predsjednik
93 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, Foto: Telegraph
Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, Foto: Telegraph
Ažurirano: 15.11.2013. 15:52h

Nakon što je Dmitrij Medvedev kritikovao predlog izmjena zakona o poreskim prekršajima, Vladimir Putin poručio da ko ne prati politiku Kremlja može da ide.

Ovakva reakcija Putina, kako prenose ruski mediji, ponovo je akutelizovala pitanje da li se nekadašnji skladni tandem raspao.

Predlog izmena Zakona o poreskim prekršajima dao je sam Putin i njegova suština je zapravo vraćanje na stari sistem po kome Istražna komisija može da pokrene istragu i podigne optužnicu a da nije dobila žalbu ili materijal iz Poreske uprave.

Stari zakon liberalizovao je upravo Medvedev u vrijeme dok je bio na poziciji predsjednika.

Medvedev, koji je sada premijer, inače nema običaj da se javno suprotstavlja Putinu, u utorak javno rekao da je vraćanje na staro loša ideja i da može da vodi „štancovanju krivičnih djela“.

Putin je, pošto mu je predsjednik Ruske privredne komore Sergej Katrinin rekao da Predlog izmjena zakona „uvodi napetost u poslovne krugove i čak su se neki zvaničnici izjasnili protiv mjere“, pojasnio da u nekim regionima nema nijednog postupka za neplačanje poreza ili nepoštovanje poreskih politika, a onda zaoštrio ton. "„Ja sam bio u Južnoj Koreji i Vijetnamu. Još ću da vidim šta je ko rekao o predlogu. Porazgovorajuću sa kolegama, objasnićemo se"“, rekao je Putin, piše list Komersant.

Putin je dodao da postoji određeni red kako se pitanja rješavaju prije nego što se izađe u medije. "Ako se neko s nečim ne slaže, može da uradi kao Kudrin (Aleksej Kudrin bivši ministar finansija) svojevremeno – on je prešao u eksperte“, zaključio je Putin, prenose ruski mediji.

Nesuglasice ili različite pozicije o određenim pitanjima između Medvedeva i Putina primjećuju se od kako je Putin i treći put postao predsjednik, provevši prethodno jedan mandat kao premijer za koje vrijeme je predsjednik Rusije bio Medvedev. Ovo nije prvi put da Putin kritikuje Medvedeva, bilo neposredno, bilo posredno kritikujući neagilnost vlade i ministara.

Putin je kritikovao čak i Medvedevljevu odluku da Rusija ne prelazi na zimsko računanje vremena, uz namjerni ili slučajni lapsus da je odluka donijeta „dok je Medvedev bio vršilac dužnosti predsjednika“.

Vlada i pojedini ministri kritikovani su ljetos javno na sastancima sa predsjednikom kako nisu ispunili takozvane majske ukaze – set reformi koje pokrivaju maltene sve oblasti a koje je Putin obećao tokom svoje predizborne kampanje, tj. da nisu odredili precizne parametre kojim bi se mjerio stepen ispunjenosti ukaza.

Putin je tada tražio da svako od ministara i njegovih zamjenika i lično preuzme odgovornost za uspjeh ili neuspjeh.

Analitičari su kritike upućene Medvedevu uglavnom tumačili kao Putinovo nastojanje da drži stvari u državi pod svojom kontrolom uz minimalno preuzimanje odgvornosti za eventualni neuspjeh ali i kao poteze čiji je cilj da pokaže da je Medvedev tehnički premijer sa tehničkom vladom.

Posljednja primjedba da oni kojima se ne sviđa mogu da slijede Kudrina, u liberalno orjentisanom magazinu Slon ocijenjena je kao pokazivanje putokaza Medvedevu - "Ne slažeš se? Idi u eksperte!" - uz opasku da bi Medvedev, kao Kudrin, mogao da se pridruži i opozciji.

Bonus video: