Putin kod pape Franja krajem novembra

Sastanak je dio osetljivog dijaloga, obilježenog usponima i padovima između Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve
2 komentar(a)
papa and putin, Foto: Www.ibtimes.co.uk
papa and putin, Foto: Www.ibtimes.co.uk
Ažurirano: 07.11.2013. 20:23h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo primiće 25. novembra ruskog predsjednika Vladimira Putina što je njihov prvi susret, izjavio je portparol Svete stolice.

Kako je portparol Federiko Lombardi precizirao agenciji Frans pres, sastanak će biti u poslijepodnevnim časovima, a dio je osetljivog dijaloga, obilježenog usponima i padovima između Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve.

Posljednja posjeta nekog ruskog predsjednika Vatikanu bila je 2011. kada je Svetu stolicu posjetio Dmitrij Medvjedev. Putin koji je 2012. reizabran za predsjednika nakon što je četiri godine proveo na čelu vlade, razgovarao je sa papom Jovanom Pavlom Drugim 2000. i 2003. godine, a u martu 2007. sa papom Benediktom XVI.

Prilikom posjete Medvjedeva Vatikanu 2009. godine, dogovoreno je uspostavljanje punih diplomatskih odnosa Rusije i Vatikana. Od 1990. godine dvije strane razmjenjivale su samo predstavnike, ali ne u rangu ambasadora.

Poslije dolaska Kirila na čelo Ruske pravoslavne crkve 2009. činilo se da dolazi do otopljavanja diplomatskih odnosa, ali do sada nije organizovan nijedan sastanak pape i ruskog patrijarha.

Kako piše agencija Frans pres, Ruska crkva koja je nacionalistička, sumnjiči katolike za prozelitizam (nametljivo i fanatično vrbovanje ljudi za priključenje vjerskoj zajednici).

Papa je početkom septembra uputio pismo Putinu kao predsjedavajućem G20, u kojem je zatražio međunarodno političko rješenje za Siriju, bez strane intervencije.

Bonus video: