Grčka u blokadi: 24-časovni generalni štrajk

Zaustavljen je javni saobraćaj, poremećen avio-saobraćaj, zatvorene su škole, a bolnice i hitne zdravstvene službe rade sa smanjenim osobljem
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 10:40h

Škole su zatvorene, javni saobraćaj poremećen i mnogi letovi su otkazani danas širom Grčke povodom 24-časovnog generalnog štrajka zbog mjera štednje koje su zemlji nametnuli strani kreditori.

Štrajk su sazvali najveći privatni i državni sindikat u zemlji iz protesta zbog mjera štednje koje traži takozvana trojka stranih kreditora - Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija - da bi nastavili da pružaju pomoć Grčkoj, neophodnu da izađe iz dužničke krize.

Štrajku su se pridružili profesori, doktori i zaposleni u gradskim službama, željeznici, gradskom saobraćaju.

Poremećen je javni saobraćaj, zaustavljen saobraćaj trajekata i vozova, zatvorene su državne škole, a državne bolnice i hitne zdravstvene službe rade sa smanjenim osobljem.

Desetine letova je otkazano ili odloženo zbog najave kontrolola leta da će u podne obustaviti rad na tri sata u znak podrške sindikalnoj akciji.

Inspektori "trojke" se upravo nalaze u Grčkoj da s vladom pregovaraju o veličini predviđenog budžetskog deficita za 2014. godinu, oko koga se ne slažu.

Sindikati strahuju da bi strani kreditori mogli da nametnu nova smanjenja plata i penzija, kako bi vlada ispunila uslove za dalje dobijanje strane pomoći.

Grčka je u šestoj godini recesije i više rundi štednje su pritisle građane i podigle nezaposlenost na rekordno visok nivo od preko 27 odsto.

Galerija

Bonus video: