Azerbejdžan: Rezultati izbora se mogli vidjeti prije početka glasanja

Vlasti su pokušale da demantuju to, kazavši da se radi o rezultatima iz 2008. godine, ali je taj demanti blago rečeno neubjedljiv
113 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 12:31h

Rezultat jučerašnjih izbora u Azerbejdžanu osvanuo je na internetu nekoliko sati prije nego što su birališta zatvorena.

Naime, informatička kompanija Hepi Baku, čije usluge koristi i Izborna komisija, „greškom“ je objavila na svojoj stranici završne rezultate a TV stanica Mejdan postavila ih je na svojoj Fejsbuk stranici.

Rezultati koje je Izborna komisija postavila na aplikaciju prije početka glasanja

Prema tim rezultatima, Ilham Alijev je dobio 72,76 odsto glasova a Hasnali 7,4 odsto. Pojedini ruski mediji, pozivajući se na opozicione izvore u Bakuu, pišu da je direktor Hepi Bakua nazvao direktora TV Mejdan pokušavajući da ga nagovori da skine sporni izborni rezultat sa svoje Fejsbuk stranice, ali su ovi to odbili, mada su ih uvjeravali da je došlo do „tehničke greške“. Ti rezultati su prilično blizu najnovijih projekcija

Vašington post je objavio da se na aplikaciji koju je koristila komisija rezultati izbora vidjeli i čitav dan prije početka glasanja.

Vlasti su pokušale da demantuju to, kazavši da se radi o rezultatima iz 2008. godine, ali je taj demanti blago rečeno neubjedljiv, jer su navedena imena aktuelnih kandidata.

Alijev osigurao petogodišnji mandat

Ilham Alijev osigurao je treći petogodišnji mandat na održanim izborima za šefa države, pokazale su izlazne ankete, čime će produžiti dinastijsku vladavinu nad naftom bogatim Azerbejdžanom.

Nezavisna agencija Prognosis saopštila je da je Alijev dobio gotovo 84 odsto glasova. U njenom istraživanju učestovalo je 40.500 glasača.

Druge dvije izlazne ankete pokazale su slične rezultate, prenio je Asošiejtid pres.

Pošto su saopšteni rezultat izlaznih anketa, stotine vladinih pristalica izašlo je na ulice glavnog grada sa zastavama i Alijevim portretima u rukama. Motoristi, ogrnuti zastavama, vozili su se Bakuom trubeći.

„Veoma smo sretni i mislimo da će Azerbejdžan u sljedećih pet godina nastaviti da napreduje i da će postati najbolja zemlja u svijetu“, kazala je mještanka Bakua Samira Kulieva.

„Ilham Alijev ima bezuslovnu podršku stanovništva“, kazao je šef njegove kampanje Ali Ahmedov.

Glavni kandidat opozicije, istoričar Džamil Hasanli, dobio je između osam i 10 odsto glasova, nakon kojeg slijede ostalih osmoro kandidata, pokazala su istraživanja.

Galerija

Bonus video: