Izbjeglica iz Sirije tražio pomoć, završio u grčkom zatvoru

Abounahi se 21. jula nasukao sa suprugom i dvoje djece na ostrvo Samos bježeći iz Sirije preko Turske u čamcu koji je bio u veoma lošem stanju. Nakon uzaludnih poziva u pomoć, krenuo je pješice da potraži pomoć
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2013. 16:50h

Nasukan na grčkom ostrvu zajedno sa porodicom, ilegalni imigrant iz Sirije je krenuo da potraži pomoć, ali ga je policija na koju je naletio uhapsila i pustila iz zatvora tek nakon nekoliko sedmica, nakon čega je pronašao porodicu koja je stradala u požaru, objavilo je grčko udruženje za zaštitu ljudskih prava i optužila grčke vlasti za zločin.

"Jesam li porodicu izvukao iz plamena sirijskog rata da bi umrla spaljena u Grčkoj", pita Vasim Abounahi kojega sada zastupa udruženje za ljudska prava "Diktyo".

Abounahi se 21. jula nasukao sa suprugom i dvoje djece na ostrvo Samos bježeći iz Sirije preko Turske u čamcu koji je bio u veoma lošem stanju. Nakon uzaludnih poziva u pomoć, krenuo je pješice da potraži pomoć.

Uhapšen je ubrzo kao ilegalni imigrant, a na njegovo insistiranje policija je odbila da krene u potragu za njegovom porodicom koja je nedugo zatim stradala u požaru koji je izbio u tom šumovitom području.

Kada je 6. septembra bio pušten na slobodu, pronašao je izgorjele ostatke supruge, trogodišnjeg sina i devetmjesečne kćeri.

Policija, koja je Sirijca u početku optužila za podmetanje tog požara, objavila je da je "taj čovjek slobodan, a postupak njegova progona iz zemlje je obustavljen".

Vasim Abounahi obratio se grčkom javnom tužiocu jer namjerava da pokrene spor pred sudom protiv grčkih vlasti.

Galerija

Bonus video: