Britanski brod krenuo ka Gibraltaru dok rastu tenzije u odnosima sa Madridom

"Kuguar 13" ima za cilj da pokaže kako je efikasna pomorska sila koja može štititi britanske interese bilo gdje u svijetu
4 komentar(a)
HMS Westminster, Foto: Beta/AP
HMS Westminster, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.08.2013. 15:36h

Jedan brod britanske kraljevske mornarice isplovio je prema Gibraltaru, britanskoj teritoriji na kojoj će se održati vojne vježbe.

HMS Vestminster treba da s još devet britanskih brodova, koji su krenuli u ponedjeljak, učestvuje u vojnim manevrima na Sredozemnom moru i u Zalivu pod nazivom "Kuguar 13". Flota se očekuje u Gibraltaru za sedam dana, rekli su predstavnici britanskog ministarstva odbrane.

Oni kažu da je vojna vježba ranije planirana i da su slični manevri bili 2011. i 2012, ali se ovogodišnje organizuju dok rastu tenzije u odnosima zvaničnog Madrida i Londona oko Gibraltara, te sporne britanske prekomorske teritorije, koja se nalazi na južnoj obali Španije.

"Kuguar 13" ima za cilj da pokaže kako je efikasna pomorska sila koja može štititi britanske interese bilo gdje u svijetu, saopštilo je ministarstvo odbrane u Londonu.

Spor oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju vještačkog grebena.

Zvanični Madrid, međutim, tvrdi da bi taj greben spriječio prolaz španskim ribarskim brodovima.

Od tada, dugački redovi su se formirali na granici između Španije i Gibraltara. Vlasti Gibraltara osuđuju Madrid što je pooštrio carinske kontrole sveteći se za izgradnju grebena.

Gibraltar je ranije optužio Španiju da namjerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici posljednjeg vikenda u julu čekalo i po šest sati.

Bonus video: