Predsjednik Azerbejdžana novinarima dodijelio 155 stanova

Mnogi nezavisni novinari, međutim, vjerovatno ne bi opisali Alijeva kao prijatelja
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 11:55h

Često na meti kritika zbog odnosa prema novinarima i obračuna sa slobodnim medijima, Azerbejdžan je smislio način da se iskupi novinarima tako što je obezbijedio stanove za njih 155.

Predsjednik Ilham Alijev je otvorio zgradu u Bakuu 22. jula - na nacionalni dan štampe - u potezu koji je podsjetio na praksu iz sovjetskog doba kada su se stanovi dodjeljivali piscima i drugim kulturnim poslenicima, objavio je azerbejdžanski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

U govoru na svečanosti, Alijev je bio pun hvale za slobodu štampe u svojoj državi, koju su Reporteri bez granica smjestili na 156. mjesto liste koja se odnosi na slobodu štampe u 179 država.

„Glavna misija novinarstva je da olakša nadzor javnosti nad radom vlade. Kako možete kritikovati vladu ako od nje dobijete stan?“

Natpis na zgradi citira Alijeva: „Velika je čast biti prijatelj novinara.“

Alijev je u govoru rekao da ovaj stambeni projekat pokazuje da ne postoji diskriminacija ni u jednoj sferi u Azerbejdžanu.

Mnogi nezavisni novinari, međutim, vjerovatno ne bi opisali Alijeva kao prijatelja. Komitet za zaštitu novinara je ranije ove godine uputio poziv Azerbejdžanu da prekine obračun sa medijima.

Prema toj organizaciji, novinari koji su poslati u zatvor služe kazne na osnovu političkih optužbi.

Alijev je prošlog mjeseca potpisao zakon koji kriminalizuje klevetu na Internetu. Grupe za slobodu medija su kritikovale taj zakon jer bi mogao biti iskorišten za ograničavanje kritika na Internetu i stvoriti prepreke nezavisnim novinarima uoči predsjedničkih izbora u zemlji u oktobru.

Vukar Safarli iz državnog Fonda za razvoj masovnih medija, koji stoji iza stambenog projekta, kazao je da su stanovi dodijeljeni i nezavisnim novinarima. Mnogi nezavisni novinari, često šikanirani i napadani zbog rada u Azerbejdžanu, pitaju se da li je ovaj velikodušni potez pokušaj vlade da podmiti novinare.

„Slobodni mediji moraju imati nezavisnost od svih organizacija o kojima izvještavaju, uključujući vladu”, rekao je za RSE ekspert za medije i profesor Državnog univerziteta u Bakuu, Kulu Maharamli. „Glavna misija novinarstva je da olakša nadzor javnosti nad radom vlade. Kako možete kritikovati vladu ako od nje dobijete stan? Zato mislim da je bolje dati otkaz nego tražiti argumente da opravdate dobijanje stana od vlade.”

Galerija

Bonus video: