Svaki šesti Poljak ne vjeruje da obrazovanje ima svrhe

Glavni krivac za ovako dramatičan pad povjerenja u moć znanja i učenja sociolozi vide u činjenici da danas u Poljskoj ni visoko obrazovanje ni fakultetska diploma ne garantuju posao
3 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 08:53h

U Poljskoj je ekonomska kriza donijela drastičan pad povjerenja u potrebu obrazovanja i danas svaki šesti Poljak ne vidi svrhu da teži što višem obrazovanju, pokazalo je redovno istraživanje agencije CBOS.

Dok je u prethodnim istraživanjima "Obrazovanje je važno?" 2002. i 2007. godine svega pet odsto Poljaka smatralo da školovanje nije važno a 93 odsto da vrijedi usavršavati svoja znanja i kvalifikacije, u najnovijem istraživanju svrhu i smisao obrazovanja i školovanja ne vidi čak 16 odsto anketiranih.

Glavni krivac za ovako dramatičan pad povjerenja u moć znanja i učenja sociolozi vide u činjenici da danas u Poljskoj ni visoko obrazovanje ni fakultetska diploma ne garantuju posao.

Dok je 2002. godine 80 odsto poljaka smatralo da viši stepen obrazovanja pomaže da se lako nađe posao, danas u to vjeruje 57 odsto anketiranih, dok je čak 36 odsto, što je najviše otkako se prave ove redovne ankete, uvjereno da im nikakva ni najviša kvalifikacija neće pomoći da nađu ili zadrže posao.

Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja upozorilo je da su djelimično krive i visoke škole i fakulteti zato što su masovno otvarali smjerove studija za profesije koje neće kasnije biti nikom potrebne, dok privrednici apeluju da se više mladih usmjeri na prirodne nauke i tehničke studije.

"Procenat nezaposlenih među ljudima sa diplomom turizma iznosi 18,4 odsto, dok je svega 3,1 odsto nezaposlenih među matematičarima", kazao je za današnju "Žečpospolitu" ombudsman studenata Bartlomjej Banašak. "Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja bi trebalo da se zapita šta je važnije. Da li da statistike pokazuju koliko visokoobrazovanih imamo ili da je naše društvo sa visokim i potrebnim znanjima", kazao je poljskom listu Jan Fazlagić sa Akademije finansija i biznisa Vistula.

U Poljskoj trenutno studira oko 1,8 miliona mladih Poljaka a stručne srednje škole pohađa oko 800.000 učenika.

U prvim godinama tranzicije situacija je bila obrnuta i 1993. godine studiralo je 584.000 mladih Poljaka a 1,5 miliona pohađalo je srednje stručne škole.

Galerija

Bonus video: