Sve ostaje u porodici: Mehriban Alijeva umjesto supruga na čelu Azerbejdžana?

Politički analitičari u Bakuu kažu da je u pozadini najvjerojatnije ideja da se „dinastija“ održi na vlast
314 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 20:17h

Većina predsjedničkih žena u bivšem Sovjetskom Savezu zadovoljavale su se mjestom u pozadini. Na primjer, Halina Lukašenka, supruga bjeloruskog predsjednika, ili uskoro bivša gospođa Putin, ili Azizima Asaduleva, supruga tadžikistanskog lidera Emomaila Rahmona.

No, to nije slučaj sa Mehriban Alijevom, 48-godišnjom suprugom azerbejdžanskog vođe Ilhama Alijeva. Ona pažljivo gradi svoju političku karijeru. Zastupnica je u parlamentu, dobrotvorka, kulturna ambasadorka, a sve to obavlja u odjeći poznatih svjetskih dizajnera.

Na političkoj ljestvici se dodatno popela 7. juna, kada je izabrana za potpredsjednicu vladajuće stranke Novi Azerbajdžan (JAP).

Osim što je najviše, ikada, rangirana žena u politici svoje zemlje, ovaj potez podstakao je nagađanja da bi prva dama mogla i sama postati kandidatkinja za šefa države, možda već ove jeseni, kada bi trebalo da budu raspisani predsjednički izbori.

Politički analitičari u Bakuu kažu da je u pozadini najvjerojatnije ideja da se „dinastija“ održi na vlasti, jer je Alijev shvatio da mu ne bi bilo mudro da traži kontroverzni treći predsjednički mandat.

Politički analitičari u Bakuu kažu da je u pozadini najvjerojatnije ideja da se „dinastija“ održi na vlasti

„Mogla bi biti riječ o prenosu vlasti upravo preko Mehriban Alijeve“, kaže analitičar Zafar Gulijev.

„Postoji i teorija da je to korak koji se ne odnosi na neku daleku budućnost, već za ovogodišnje predsjedničke izbore. Uprkos činjenici da je stranka nominovala Ilhama Alijeva, osigurava se alternativa. Ako Ilham odluči da odustane od kandidature, Mehriban je može preuzeti“, ocjenjuje Gulijev.

Garant mira, sloge, ljubavi

Kontroverzni ustavni amandman iz 2009, kojim je ukinuto ograničenje broja predsjedničkih mandata, otvorio je prostor 51-godišnjem Ilhamu da vlada neograničeno u zemlji bogatoj energentima. On kandidaturu svoje stranke ima i lako može pobijediti bilo kojeg opozicijskog kandidata, uključujući i poznatog redatelja Rustama Ibragimbekov, koji se smatra i najjačim izazivačem.

No, u zemlji raste gnjev zbog autokratskih tendencija režima i sve većeg bogatstva „prve porodice“, pa je tako jedna NVO Ilhama proglasila najkorumpiranijom osobom godine. Zato postoji mogućnost da on funkciju napusti i ranije, ali preko supruge de facto zadrži vlast.

Erkin Kuadirli, član opozicionog pokreta Republikanska alternativa, kaže da se Alijev suočava sa sve većim nezadovoljstvom javnosti i da možda namjerava konsolidirati svoju moć pažljivo birajući saveznike.

„Moguće je da se osipa broj onih koji ga podržavaju u samoj stranci, pa je on morao odabrati suprugu kao svoju stranačku zamjenicu. Krug se sužava, a sa Mehriban, vlast ipak ostaje u porodici“, smatra Kuadirli.

Drugi, međutim, smatraju da Alijev jednostavno odlučio svojoj ambicioznoj supruzi pokloniti veliki dar - svoje radno mjesto. Predsjednikova zadivljenost suprugom je dobro dokumentovana, iako je nejasno što misli o njenoj političkoj pronicljivosti. „Žena je žena, čak i ako je predsjednikova supruga“, izjavio je opisujući je kao „garanta mira, sklada i ljubavi u porodici“.

Takav šovinistički stav prikriva činjenicu da je brak Alijeva možda i najzastrašujuća politička unija u postsovjetskoj areni. Ilham Alijev je sin Hejdara Alijeva, bivšeg šefa KGB-a koji je vladao Azerbejdžanom, i prije i nakon sticanja nezavisnosti, dakle više od dvije decenije.

Mehriban Alijeva dolazi iz poznatog klana Pašajev, koji je počeo da dominira političkom i kulturnom scenom zemlje u doba Ilhamova predsjedavanja, te su zaradili milione kroz sumnjive poslove u nekretninama i telekomunikacijama.

Gotovo svaki član njene porodice ima neku titulu u akademskoj zajednici ili politici. Njen đed po ocu, Mir Džalal, bio je poznati pisac, a otac Arif je rektor Nacionalne avionske akademije u Bakuu, dok je starija sestra Nargiz na čelu azerbejdžanskog ogranka Moskovskog državnog univerziteta.

Hafiz Pašajev, njen stric, nekada je bio ambasador u Sjedinjenim Državama, a sada je zamjenik ministra spoljnih poslova. On je, u depešama koji je objavio Vikiliks, opisan kao nadmena osoba, koji je čak nećaku kritikovao javno pred američkim kongresmenima i to zbog njenog lošeg engleskog jezika.

Prenos vlasti „sa supruga na suprugu“ možda i nije neko iznenađenje u Azerbejdžanu, koji je već svjedočio jednom naslijedjivanju vlasti

Prenos vlasti „sa supruga na suprugu“ možda i nije neko iznenađenje u Azerbejdžanu, koji je već svjedočio jednom naslijedjivanju vlasti. Naime, Hejdar se nedugo prije smrti 2003. postarao da predsjedničke nadležnosti pređu na njegovog sina, koji je tada, primjećuje Gulijev, već bio postavljen za potpredsjednika stranke, kao što je i Mehriban, na isti položaj imenovana prošle sedmice.

Dobrodošla alternativa

„U vrijeme Hejdara Alijeva, JAP je već bio sredstvo vladanje 'prve porodice'. Ilham Alijev je izabran za zamjenika predsjednika na stranačkoj konvenciji 2001. Ljudi unutar i izvan zemlje odmah su shvatili da to znači prijenos vlasti 's oca na sina'. I zaista, Ilham Alijev došao je na vlast i postao lider JAP-a dvije godine kasnije“, ističe Gulijev.

Vjeruje se da Alijevi posjeduju bogatstvo koje se procjenjuje u desetinama miliona dolara. Ono se temelji na ogromnim energetskim rezervama i autoritarnoj vladavini, ali oni ulažu i u umjetnost i kulturu o čemu se brine Mehriban, uz pomoć kćerki, Lejle i Arze.

Azerbejdžan je i dobro opremljena policijska država. Specijalne snage rutinski koriste suzavac i grubo nasrću i na najmanje javne prosteste.

Alijeva umnogome podsjeća na jednu drugu javnu osobu u azerbejdžanskom susjedstvu, koja je sklona glamuru, Gulnaru Karimovu - kćerku uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova, takođe perjanice slamanja nezavisnih medija.

Njen modni stil, ali i navodne plastične operacije, stvaraju reputaciju moderene muslimanske žene koja svoju tradicionalnu zemlju želi gurnuti u XXI vijek

No, usprkos svemu, Alijevu neki smatraju dobrodošlom alternativom. Njena porodica ima intelektualne korijene, a ona sama je diplomirala medicinu u Moskvi i bliska je kulturnoj eliti zemlje.

Njen modni stil, ali i navodne plastične operacije, stvaraju reputaciju moderene muslimanske žene koja svoju tradicionalnu zemlju želi gurnuti u XXI vijek.

JAP, međutim, opovrgava bilo kakave navode da bi prva dama mogla zamijeniti supruga. Zastupnik Jevda Abramov, koji je član političkog vijeća stranke, kaže da je izbor Alijeve na mjesto potpredsjednice stranke još jedan način da se osnaži njena uloga koju je oduvijek igrala za supruga, kao političkog garanta mira, sklada i ljubavi u sve prohladnijoj političkoj klimi.

„Sve te priče su apsurdne“, kaže Abramov.

„Kakva je veza između Mehriban Alijev na novom položaju i predsjedničkih izbora? JAP se želi reformisati s novom potpredsjednicom stranke. Proširiće se društvena baza stranke. Predsjednik je naredio da ona bude potpredsjednica stranke, kako bi uz sebe imao nekoga ko će ga podržati u stvaranaju snažnijeg Azerbajdžana“, ističe političar vladajućeg stranke.

Galerija

Bonus video: