Kriza u Češkoj i Njemačkoj: Zabrinjavajuć vodostaj Vltave i Labe

U poplavama u Češkoj za četiri dana je poginulo osmoro ljudi, više od 8.000 je napustilo domove, a sa nabujalim rijekama bori se 14.000 vatrogasaca i 1.300 vojnika
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 08:56h

Kriza koja od nedjelje traje u slivu rijeke Vltave u Češkoj, prelila se u rijeku Labu koja poplavnim talasom s vodostajem kao u najvećoj poplavi 2002. godine, sad ugrožava sjever države.

U Pragu koji je izbjegao poplavu svog istorijskog centra, ovog puta su se ulice u četvrtima uz rijeku pretvorile u kanale.

Vltava je provalila u metro koji je 2002. godine demolirala, ali njen vodostaj je jutros niži za čitav metar te metro ponovo saobraća, osim u najužem centru.

Simbolično danas vrata otvara i praški Zoološki vrt, za sada samo gornji dio u koji su evakuisane životinje iz donjeg, potpuno poplavljenog dijela.

Poplave u Češkoj: Jedna žena poginula, troje nestalo >>>

Sedma žrtva poplava u Češkoj >>>

Borba s poplavnim talasom preselila se nekoliko desetina kilometara na sjever, u Mnjelnjik, na ušću Vltave u Labu gdje voda na nekim mjestima probija improvizovani nasip i prijeti da poplavi niže četvrti odakle je stanovništvo evakuisano.

Evakuisan je još ranije i Terezin, bivši nacistički koncentracioni logor i istoimeni gradić koji se 2002. godine iznenada obreo u velikom jezeru.

Laba, kojom će poplavni talas stići tek večeras i sjutra, parališe već mjesto Usti nad Labom, na sjeveru, i Dečin, na češko-njemačkoj granici, a sa strepnjom poplave kod susjeda gleda njemački grad Drezden, koji se 2002. godine takođe obreo pod vodom.

Potop u Njemačkoj >>>

Njemačka: Hiljade vojnika poslato u gradove pogođene poplavama >>>

U Usti nad Labom rijeka je već prešla vodostaj od 10 metara koji mogu da zadrže mobilne barijere i počela je da se preliva preko njih.

Zatvoreni su mostovi, poplavljeni prilazni putevi, a jedina veza između dvije obale su vozovi.

Dečin, na granici, ubrzano evakuiše stanovnike ugroženih četvrti, a, kao i Usti, i taj grad je Laba presjekla na dva dijela.

Vltavska kaskada, sistem od devet brana i hidrocentrala na Vltavi, po naređenju ministra poljoprivrede Petra Bendla smanjila je za 400 kubnih metara u sekundi protok vode koju ispušta u nadi da će takvom regulacijom Vltave pomoći i gradovima nizvodno, na Labi.

U poplavama u Češkoj za četiri dana je poginulo osmoro ljudi, više od 8.000 je napustilo domove, a sa nabujalim rijekama bori se 14.000 vatrogasaca i 1.300 vojnika.

Štete su manje nego u katastrofalni poplavama prije 11 godina, između ostalog zato što su se, posebno u Pragu, dobro pokazale mobilne barijere i novi planovi odbrane protiv poplava.

Ipak, češka vlada, poslije 11 miliona eura za prvu pomoć građanima, danas odobrava još 212 miliona eura za sanaciju štete.

Evropska komisija obećala je Njemačkoj, Austriji i Češkoj, teško pogođenim poplavama, pomoć iz specijalnog Fonda solidarnosti koji je Evropska unija formirala poslije poplava u Srednjoj Evropi 2002. godine.

Galerija

Bonus video: