Džonson: Britanija će završiti kao kolonija Evropske unije

Britanski ministri inostranih poslova i breksita podnijeli ostavke nezadovoljni planovima Tereze Mej za izlazak iz bloka
51 pregleda 4 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2018. 19:57h

Bivši britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson upozorio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo završiti kao kolonija Evropske unije nakon što je vlada najavila planove o bliskom trgovinskom odnosu sa blokom i poslije bregzita sljedeće godine.

Džonson je podnio ostavku zbog plana premijerke Tereze Mej oko bregzita, koji uključuje da London nastavi da se pridržava pravila EU koja se odnose na proizvodnju robe.

„Zaista se krećemo ka statusu kolonije i mnogi će imati problem da uvide ekonomske ili političke koristi tog dogovora“, naveo je Džonson u saopštenju u kojem je podnio ostavku.

„Bregzit treba da bude prilika i da nudi nadu. To treba da bude šansa da se stvari rade drugačije, dinamičnije i da se do maksimuma iskoriste određene prednosti Ujedinjenog Kraljevstva kao otvorene napredne ekonomije. Taj san umire, ugušen bespotrebnim nedostatkom samopouzdanja“, naveo je Džonson u pismu Terezi Mej.

Iz kabineta premijerke juče je saopšteno da prihvata ostavku Džonsona i to svega nekoliko sati nakon što je u nedjelju veče ostavku podnio i ministar za bregzit Dejvid Dejvis.

Džonson se u pismu o ostavci žalio da su „ključne odluke odložene“ što je kako je naveo dovelo do „polubregzita“ sa Britanijom, koja nije u stanju da raskine sa pravilima i regulativama koje postavlja Brisel. „U tom smislu idemo ka statusu kolonije“, naveo je Džonson.

Dejvis je ranije nazvao plan koji zastupa Mej opasnim i kazao da „daju previše i prelako“ pregovaračima iz EU.

Mej je na njegovu dužnost imenovala dosadašnjeg zamjenika Dominika Raaba, koji je kazao da je spreman za „izazove bregzita“.

Ove dvije ostavke ozbiljno dovode u pitanje tvrdnju premijerke od petka kada je kazala da smatra da je vlada jedinstvena i da je nakon dvije godine trvenja obezbijedila dogovor o najvećoj promjeni unutar birtanske vanjske i trgovinske politike u posljednjih 50 godina

Portparol Mej je kazao da će se ona boriti protiv svakog pokušaja da je smijene zbog planova za bregzit, što su pozdravili poslovni lideri, ali je naljutilo vodeće euroskeptike među konzervativcima koji joj zamjeraju što predlaže povinovanje pravilima EU u trgovini.

Mej se obratila parlamentu nekoliko minuta nakon što je njen kabinet najavio odlazak Džonsona, rekavši: „Tokom dvije godine od referenduma, imamo užarenu nacionalnu debatu sa stavovima koji odjekuju kabinetom kao i domaćinstvima širom zemlje. Tokom tog vremena, saslušala sam svaku moguću ideju i svaku moguću verziju bregzita. Gospodine predsjedniče parlamenta, ovo je pravi bregzit“, kazala je ona uz ovacije poslanika opozicione Laburističke partije.

Kako je dan odmicao, Mej je dobijala podršku i mnogih konzervativnih poslanika na privatnom sastanku, održanom poslije dvosatnog zasijedanja parlamenta. I euroskeptici i lojalisti su juče kazali da je ona nastupila čvrsto i po svoj prilici zadržala posao, makar za sada.

Mej do sada nije željela da izloži svoju strategiju do detalja upravo strahujući od ovako burnih reakcija.

Mnogi euroskeptici su je optužili da je stala na stranu onih koji su 2016. glasali za ostanak u EU i koji zahtijevaju da se i nakon bregzita sačuva komplikovani lanac snabdijevanja koji koriste mnoge najveće britanske kompanije. Oni strahuju da bi potpuni raskid doveo do gubitka radnih mjesta.

Međutim, tvrdokorni zagovornici bregzita kažu da Mej zagovara dogovor kojim bi Britanija morala da se pridržava pravila i regulativa EU, a da pritom nije u stanju da utiče na njih.

Mej insistira da su njeni predlozi u skladu sa željama koje su britanski građani izrazili na referendumu, i da podrazumijevaju okončanje slobodnog kretanja ljudi, nadležnosti Evropskog suda i „velikih“ isplata bloku. „Ovo nije izdaja... vjerujem da je ovo ono što su ljudi htjeli kada su glasali za izlazak“ kazala je ona.

Ona je kazala da će se sada fokusirati na nastavak pregovora o izlasku i ponovila je poziciju da neće biti referenduma o konačnom dogovoru za izlazak iz EU, ili bilo kakvog pokušaja da se odloži datum izlaska zakazan za 29. maj 2019.

Međutim, ostaje nejasno hoće li Brisel prihvatiti njenu ponudu o slobodnoj trgovini robom. Brisel je odlučan da ne dozvoli Britaniji da bira elemente članstva u EU jer bi to moglo ohrabriti druge države da slijede njen primjer i napuste blok.Mej: EU da se više angažuje

Britanska premijerka pozvala je Evropsku uniju da se više angažuje oko njenog predloga za bregzit ili u suprotnom rizikuje izlazak iz bloka bez ikakvog dogovora. „Ono što mi predlažemo je izazov za EU, zahtijeva da oni ponovo razmisle, da sagledaju stvari dalje o pozicija koje su do sada zauzimali i pristanu na novu i fer ravnotežu prava i obaveza“, kazala je ona u parlamentu. Međutim, svega tri mjeseca prije nego što EU kaže da želi dogovor, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je pokrenuo ideju potpunog otkazivanja bregzita. „Političari dolaze i odlaze, ali problemi koje stvaraju za narod ostaju“, objavio je on na Tviteru. „Samo mi je žao što ideja bregzita nije ostavljena Dejvisu i Džonsonu. Međutim... ko zna?“

Bonus video: