Grčka: Dalji pad ekonomije i skoro trećina nezaposlenih

Grčka se od 2008. godine nalazi u dubokoj finansijskoj i ekonomskoj krizi, a privreda zemlje je prošle godine zabilježila pad od 6,4 odsto
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 12:18h

Grčka ekonomija će, prema podacima centralne banke, ove godine oslabiti 4,6 odsto, dok će stopa nezaposlenosti dostići 28 odsto.Te prognoze su mnogo gore od očekivanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je procjenjivao pad grčke ekonomije od 4,2 odsto.Grčka se od 2008. godine nalazi u dubokoj finansijskoj i ekonomskoj krizi, a privreda zemlje je prošle godine zabilježila pad od 6,4 odsto, prenosi Biznis.ba. Prihvaćeni su svi zahtjevi Brisela, pa je među mjere štednje za rješavanje ekonomske krize uvršteno i otpuštanje 150 hiljada radnika u javnom sektoru do 2015. godine, a samo do kraja ove otkaz će dobiti čak 15 hiljada radnika.

U okviru tih mjera Grčka će prodati svoj udio u vlasništvu nad vodnim resursima, plinom, pa čak i lutrijom. Na privatizaciji do kraja naredne godine Grčka mora zaraditi 7,3 milijardi dolara, 12 milijardi do 2014. godine i 15 milijardi do kraja 2015. Grčke banke, koje imaju probleme u poslovanju, moraće same da osiguraju novac za izlazak iz krize. U slučaju da se obrate državi, moraće da joj daju dionice i pravo glasa u odlučivanju. Ekonomski analitičari ističu da će kriza u Grčkoj biti nastavljena i pored toga što je Vlada usvojila paket mjera štednje da bi dobila 130 milijardi EUR novog kredita.

Galerija

Bonus video: